Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vooruitzichten 2017

In 2017 staat beleggen in het teken van balanceren tussen rendement en risico. Vanwege de lage rente en de verbeterende economische groei zijn aandelen aantrekkelijker dan obligaties. Voorzichtigere beleggers kunnen zich richten op aandelen uit de VS. Deze aandelen zijn weliswaar duur, maar kunnen nog duurder worden. Beleggers met sterke zenuwen accepteren het risico van de Aziatische markten in ruil voor het grote rendementspotentieel.

In 2017 staan een aantal politieke events op de agenda die zorgen voor beweeglijkheid op de financiële  markten. Zo wordt in de Verenigde Staten Donald Trump beëdigd. Maar vooral voor Europa wordt 2017 een belangrijk jaar. Het Brexit-besluit wordt opgestart. Daarnaast zullen we de  gevolgen zien van het Italiaanse referendum. Onder andere in Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn verkiezingen. Het instabiele politieke klimaat in Europa is niet goed voor het vertrouwen van beleggers.

Lage rente in 2017

Care IS verwacht dat de rente laag blijft. De belangrijkste redenen voor een structureel lage inflatie en rente blijven onverminderd aanwezig: minder bevolkingsgroei, afbouw schulden waardoor economische groei afvlakt en lagere grondstofprijzen. De ECB heeft al aangegeven het stimuleringsprogramma te verlengen tot het einde van 2017.

De lage rente zorgt voor een bodem onder de obligatieprijzen. Aan de andere kant is de potentie ook beperkt. We weten inmiddels allemaal dat een negatieve rente mogelijk is. Maar wij verwachten niet dat de rente nog veel verder zal dalen en langdurig negatief blijft.

Bedrijfsobligaties hebben voorkeur

Care IS heeft een voorkeur voor bedrijfsobligaties, high yield en obligaties uit opkomende landen. Door de risico-opslag is het rendement hoger, terwijl de negatieve impact van een mogelijke rentestijging beperkt wordt door de kortere looptijd. In een economisch klimaat van aantrekkende economische groei en goedkope financiering vinden normaal gesproken weinig faillissementen plaats. Hierdoor is het risico laag. Tenslotte is er met de ECB een grote koper in de markt voor bedrijfsobligaties. Al met al vinden wij het rendement aantrekkelijk ten opzichte van het risico.

Door lage rente 100.000 extra beleggers

In 2016 hebben we gezien dat de lage rente steeds meer mensen aanzet tot beleggen. Onderzoek van Kantar TNS (voormalig TNS Nipo) gaf aan dat in 2016 100.000 Nederlanders meer beleggen dan in 2015. We verwachten dat deze trend in 2017 doorzet. Het extra rendement op aandelen is namelijk nog steeds interessant.

Voor Europese aandelen wordt de koerspotentie beperkt door de politieke onrust. De VS en Azië bieden meer kansen. De economische groei in de VS zet door. Maar voorzichtigheid is geboden. Amerikaanse aandelen zijn hoog gewaardeerd en ook de US dollar is duur. Daarnaast hebben Amerikaanse bedrijven die veel zaken in het buitenland doen ook last van het beleid van Trump. Vooral binnenlands georiënteerd bedrijven profiteren van de plannen. Deze bedrijven hebben vaak value en small/midcap karakteristieken.

Aziatische aandelen kansrijk

Aziatische aandelen zijn juist laag gewaardeerd. Door angst voor terugvallende groei in China en gevolgen van het Trump protectionisme, hebben beleggers deze aandelen tijdelijk verkocht. De lage waardering biedt nu volop kansen. Aziatische bedrijven profiteren van de hoge economische groei in Azië. Daarnaast is de omvang van de Chinese economie inmiddels groter dan de Amerikaanse economie en groeit sneller. Daardoor neemt de mogelijke impact van Amerikaanse handelstarieven af.

Loege Schilder
Care IS vermogensbeheer  

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *