Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vooruitzichten 2016

Eerst even wat cijfers over afgelopen jaar. 2015 is een zeer volatiel jaar geweest voor de wereldwijde aandelenbeurzen. De ontwikkelde markten hebben het qua resultaat nog helemaal niet zo slecht gedaan.  In Amerika staan de Dow Jones en de S& P weliswaar met kleine minnen year to date, waar de Nasdaq nog een plus laat zien van 5,5%.

Op de Europese beurzen heeft de AEX  8 correcties van meer dan 5% te verwerken gehad. Toch resulteert dit in een plus van 4,5% ten opzichte van begin 2015. Duitsland wist uiteindelijk ook een gemiddeld aandelenresultaat te behalen van 7,5% in de DAX. Europa laat dus overwegend plussen zien over 2015.

Ook China laat nog een stijging zien van 12% voor 2015 tot nu toe, ondanks dat er midden juni een daling werd ingezet die tot eind augustus aanhield, wat uiteindelijk een daling van 30% van de Chinese Index betekende. Japan deed het ook goed met een plus van 7% dit jaar.

De overige landen in Azië lieten overwegend verliezen noteren over 2015. Ook landen in Zuid Amerika als Brazilië, Colombia en Peru deden het ronduit slecht.

Grondstoffenprijzen daalden in 2015. De obligatierendementen waren laag, zeker op investment grade bedrijfsobligaties en staatsobligaties zodat veel beleggers hun toevlucht zochten tot high yield obligaties.

Hoe nu verder in 2016?

De meeste Asset Managers gaan het jaar 2016 in met een neutrale tot licht overwogen positie in aandelen. De verwachte rentestap van de FED in de Verenigde Staten is er uiteindelijk gekomen in december, en nu is het afwachten wat het vervolg hiervan zal zijn in 2016. Een verdere verhoging naar ongeveer 1,5% eind 2016 is de verwachting. Terugkijkend op eerdere periodes van renteverhogingen kunnen we stellen dat dit zeker geen slechte periodes voor aandelen hoeven te zijn. Een nadeel voor de aandelen in de VS is de sterke dollar.Ook zijn de waarderingen in de VS aan de hoge kant en het is de vraag of de afzonderlijke bedrijven nog voor een sterke winstgroei kunnen zorgen. Op de arbeidsmarkt zullen we dan loonstijgingen moeten zien om o.a. de consumentenbestedingen te laten stijgen. Een onverwacht sterk stijgende inflatie door bijvoorbeeld een stijgende olieprijs kan de aandelenmarkten ook onder druk zetten. De algemene consensus voor de aandelenmarkten in de VS is een beperkte stijging tussen de 3 en 5%. Veel Asset Managers onderwegen hun belang in de VS t.o.v. Europa.

Het beleid van de ECB staat eigenlijk lijnrecht tegenover dat van de FED en de Eurozone bevindt zich dan ook in een andere cyclus dan de VS. In Europa is het monetaire verruimingsprogramma onlangs uitgebreid tot maart 2017. Verder is de rentebeweging hier naar beneden met een nieuwe verlaging van de depositorente naar -0,3%. Qua waardering zijn de Europese aandelenmarkten aantrekkelijker geprijsd dan bijvoorbeeld de VS. De economische cyclus is er een van aantrekkende economische groei, al zal die in 2016 zeer matig zijn. De sterke dollar werkt in het voordeel van de Eurozone, dit biedt een direct concurrentievoordeel. Ook de lage grondstoffenprijzen zorgen voor een positief effect. Mocht die economische groei positief verassen dan kan dit voor een stevige impuls zorgen in 2016. Echter, als de economische groei gaat tegenvallen in de Eurozone dan kan dit tot de vraag leiden of het monetaire verruimingsprogramma überhaupt werkt met alle negatieve gevolgen van dien. Veel beleggers kiezen er op dit moment voor om Europa te overwegen in de portefeuilles.

Voor aandelen uit opkomende landen zijn de meeste Asset Managers  voorzichtig in 2016. Veel van deze landen kampen met hoge schulden in dollars die vervolgens zijn uitgezet in lokale valuta om een positief renteverschil te behalen. Op het moment dat de dollar nog sterker wordt en de lokale valuta devalueert kan dit een gevaar vormen voor de economische stabiliteit in deze landen. De grote vraag is hoe en of China de neergang van de economische groei onder controle kan krijgen. Een gevaar op de middellange termijn is de enorme leegstand in de onroerend goed markt. Schattingen lopen uiteen dat er in China tussen de 20 en 25% aan vastgoed in de steden leegstaat. Dit betreft nieuwbouw die nog niet in gebruik is genomen. Mocht deze vastgoedbubbel knappen in 2016 dan kan dit voor grote problemen zorgen.

Mochten grondstoffenprijzen in 2016 gaan stijgen dan kan dit voor een positieve stimulans zorgen voor veel opkomende landen die hiervan afhankelijk zijn. Ook qua waarderingen zijn opkomende markten interessant op dit moment en zien we in bijvoorbeeld India dat de hervormingen een duurzaam positief effect sorteren. Ook kan het zo zijn dat door de nu eenmaal hogere economische groei opkomende markten in 2016 weer meer in de belangstelling van de belegger komen te staan en er dus weer meer kapitaal naar toe stroomt.

Voor obligaties zijn de meeste beleggers onderwogen in 2016. De koersen staan nog steeds op enorm hoge niveaus en elke hint op een aankomende renteverhoging zal de koersen doen dalen. Veel beleggers zijn in 2015 uitgeweken naar high yield obligaties om maar een hoger rendement te behalen en die obligaties lijken de eerste haarscheurtjes te vertonen nu bekend is geworden dat een aantal van deze fondsen in problemen verkeren. De meeste bedrijfsobligaties geven echter nog een wat beter rendement dan de spaarrente en dus blijft deze asset class in de meeste portefeuilles aanwezig. Belangrijk voor vermogensbeheerders is om eventuele negatieve invloeden t.o.v. de obligaties voor te zijn door bijvoorbeeld meer liquide te gaan of voor een absolute return strategie te kiezen ( beleggingsstrategieën die een positief rendement proberen te halen ongeacht de marktomstandigheden).

In veel portefeuilles zal ook in 2016 ook vastgoed aanwezig zijn. Door de lage rente in Europa zit de vastgoedsector weer in de lift en tevens heeft vastgoed een aantrekkelijk dividendrendement. In de VS staat het vastgoed wat meer onder druk met de aankomende renteverhogingen en zijn veel beleggers vastgoed uit de VS gaan onderwegen.

De grondstoffen zijn in 2015 gedaald. De grondstoffenprijzen daalden met name doordat het aanbod groter was dan de vraag. Tegenvallende economische groei in met name China en de sterke dollar zorgden tevens voor de daling.  De verwachting voor 2016 is dat de grootste daling achter de rug is. Veel zal afhangen van de wereldwijde economische groei en met name de groeivertraging in China. Een grote focus zal liggen op de olieprijs in 2016. Mocht de OPEC met een bericht over productiebeperking komen dan zal de olieprijs een sterke stijging laten zien. Gaat Saoedi Arabië echter door met het uit de markt prijzen van de Amerikaanse olieproducenten dan kan de olieprijs nog langer laag blijven.

Waarschijnlijk zal 2016 weer een uitdagend jaar worden waarbij een vermogensbeheerder past die een actief risicomanagement naleeft en daadwerkelijk portefeuilles beschermt op de momenten die daarom vragen.

Dennis Nieuwenhuizen
Helliot Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto: https://www.flickr.com/photos/neilarmstrong2/5098512830/ by Neil Kremer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Vooruitzichten 2016”

  1. Avatar

    Die rentestap van de FED zal geen gevolgen hebben in 2016, het is namelijk dezelfde rente die al bestond… Dus het is meer de vraag wat deze rente, die oplopend is, voor gevolgen heeft.

    Het is hier en daar wat magertjes bij analisten, adviseurs, of vermogensbeheerders..,als het om de aankomende tijd, tijden, gaat terwijl geschiedenis geschreven zal gaan worden gedurende deze periode. Maar blijkbaar wil niemand de eerste zijn met waarschuwende berichten!..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *