Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vijftigplussers zijn de beste beleggers

Mensen ouder dan vijftig jaar zijn verreweg de beste handelaren en beleggers. Zij presteren 40% beter dan twintigers. Hiermee wordt een mythe ontmaskerd dat alleen jongeren risico nemen en de beste resultaten halen. Dat blijkt uit een studie van www.fintrader.net van de afgelopen vijf jaar.

De auteur, Vince Stanzione, een coach voor handelaren en een self-made multimiljonair, onderzocht de handelswijze van 1.000 personen in het Verenigd Koninkrijk tussen oktober 2004 en oktober 2009. Daarmee heeft hij een periode van zowel bullmarkten als bearmarkten en de volatiele 2008/9 markt onder de loep genomen. Vervolgens keek hij naar hun beleggingsresultaten en rendementen over de afgelopen vijf jaar.

Sterke prestatie

Verrassend was hoe goed de vijftigplussers presteerden. Een gezegde is dat wijsheid met de jaren komt, maar dat ze zo sterk de andere leeftijdscategorieën konden verslaan, dat had hij niet kunnen vermoeden. Personen van 50 jaar en ouder deden het 25% beter dan iemand van 20-50 jaar en zelfs 40% beter dan personen tussen 18 en 30 jaar. De laatst genoemde leeftijdscategorie was de slechts presterende groep.

De tijd om te handelen was een factor voor alle groepen. De 18-30 jarigen en de 50+ besteden meer tijd aan hun portefeuille. Een mogelijke reden hiervan is dat zij meer werkten en meer familieverplichtingen hadden. De vijftigplussers waren duidelijk productiever.

Vijftigplussers nemen juist meer risico

Ook verrassend is dat ouderen in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd relatief veel risico namen. De 50+ers namen een hogere risico voor hogere rendementen dan de groep van 30-50 jarigen. Zij hadden een sterke voorkeur voor grondstoffen en grondstofbedrijven zoals goud, olie en zilver, die een relatief groot deel van hun portefeuille uitmaakten.

Geheimen

Het geheim in het prestatieverschil kan volgens de auteur liggen in discipline. “ De 18-30 jarigen braken sneller met handelsregels en handelden niet naar systemen. Wellicht waren ze te snel afgeleid waardoor ze winstgevende posities te snel sloten. De oudere beleggers hielden hun posities en hun geld beter bij”, aldus Stanzione.

Onbekendheid met internet?

Een andere mythe die ontmaskerd werd is dat ouderen niet overweg kunnen met internet. De personen tussen 18-30 jaar konden heel goed overweg met het gebruik van informatie op internet, grafieken en chatrooms, maar ook de vijftigplussers (meer dan 30-50 jarigen), worden steeds handiger met internet en gebruikten een breed scala aan online hulpmiddelen. Zij worden ook wel de “silver surfers” genoemd.

Wantrouwen naar adviseurs

Stanzione, zelf een succesvolle handelaar, coach en auteur van diverse boeken zoals “Making Money From Financial Spread Trading” (bekijk hier filmpje en klik hier voor meer informatie en hier om te kopen) zag de afgelopen jaren een scherpe toename van het aantal cursisten die ouder zijn dan 50 jaar. Zij hebben genoeg van maar 1% rendement per jaar en van de hoge beheerskosten en het slechte advies. Daarom nemen zij steeds meer het heft in eigen handen door zelf te handelen en dit gaat hun goed af.

Een ander belangrijke reden is het totale gebrek aan vertrouwen van financiële adviseurs en andere professionele partijen. Daarom willen cliënten de controle over hun geld houden en beleggingsbeslissingen zelf maken. Dit is een mogelijke oorzaak achter de opkomst van ETF’s (indexvolgers). Het gebruik van deze producten is in de afgelopen twee jaar vooral vanwege de lage transactiekosten enorm gestegen. Stanzione voorziet dat deze trend aan zal houden.

Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *