Turkse lira stort in. Wat zijn de kansen?

Op 9 december hadden wij u attent gemaakt over een mogelijke verdere zwakte van de Turkse munt: “De Turkse munt kan dus op korte termijn herstellen maar op lange termijn staan de signalen op rood vanwege de mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten.De EURTRY vindt steun op 2,6933 en weerstand op 2,8653. Zakenbank Morgan Stanley hanteert een koopadvies voor de USD/TRY met een koersdoel van 2,40. De huidige koers is 2,26 Turkse lira per dollar.”

We zagen inderdaad een kortstondig herstel waarna de glijvlucht verder werd voortgezet.

De waarde van de Turkse lira heeft dinsdag het laagste niveau ooit bereikt ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse munt steeg naar 2,50 per Turkse lira, het hoogste niveau sinds de invoering van de nieuwe Turkse munt. Daarmee werd dus de verwachting van Morgan Stanley analisten overtroffen. De Amerikaanse munt is ten opzichte van de lira 7,3% gestegen. Daarmee is de Turkse munt na de Russische roebel de slechtst presterende valuta van de opkomende markten.


De aanhoudende kritiek van onder meer president Recep Tayyip Erdogan op het monetaire beleid van de Turkse centrale bank zet de valuta onder druk. De rente op tweejarige Turkse staatobligaties steeg met 23 basispunten tot 8,36%. Politici willen dat de rente verder verlaagd wordt. Daarmee ontmoedigt het buitenlandse beleggers om in dat land te investeren. Een aanhoudende zwakte van de lokale valuta betekent immers dat bij het terug converteren in dollars de investering steeds minder waard wordt.

Beleggers maken zich zorgen dat de monetaire autoriteit zal zwichten voor de druk van politici. De Turkse centrale bank heeft reeds de rente op 20 januari van dit jaar verlaagd. Een lagere rente kan de inflatie in dat land aanjagen. De geldontwaarding bivakkeert al boven het officieel gestelde doel.

De aanhoudende bemoeienis leidt tot een tanende geloofwaardigheid van de overheid. Een centrale bank zou onafhankelijk moeten zijn en politici zouden zich niet moeten inlaten met het beleid.

Naast de binnenlandse omstandigheden speelt ook de internationale context een rol. De Amerikaanse dollar is uitgebroken uit een langjarige trend en zet de opmars voort. Een reden is dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, neigt om de rente verhogen. Daarmee worden valuta’s van opkomende landen minder aantrekkelijk.

Beleggingskans euro-Turkse lira

Ook ten opzichte van de euro verliest de Turkse munt sinds het begin van het jaar waarde. Op lange termijn zien we dat euro-Turkse lira (EURTRY) steeds meer terrein wint. Er trad echter eind 2014 een herstel in vanwege de geruchten at de Europese Centrale Bank (ECB) kwantitatieve verruiming zou aankondigen.


De kwantitatieve verruiming van de ECB zal leiden tot een terugkeer van buitenlands kapitaal naar opkomende landen waarvan Turkije kan profiteren. In de komende weken blijft de aandacht gericht op het rentebeleid van de Turkse centrale bank en het effect van lagere energieprijzen op de inflatiecijfers. De geldontwaarding kan de door vooral door de lagere olieprijzen verder vertragen naar 2,6% dit jaar. Ook het slinkende tekort op de rekening op de lopende rekening kan steun bieden. Mogelijk kan de lira verder herstellen ten opzichte van de euro. Volgens Zakenbank Credit Suisse is de uitverkoop tijdelijk en adviseren beleggers om de euro te verkopen ten opzichte van de lira. De Turkse munt biedt volgens hen waarde.

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.