Terugblik beleggingsjaar 2010

Graag wil ik met u even kort terugblikken op het beleggingsjaar 2010. Niet om u lastig te vallen met “achteraf wijsheden”, maar alvorens vooruit te kijken is het verstandig om eerst een blik terug te werpen.

Het is bepaald geen saai jaar geweest. Daar waar we in het eerste kwartaal dachten de stijgende lijn van 2009 op ons gemak voort te kunnen zetten, bleek in het tweede kwartaal dat de economische groei in de Verenigde Staten aan het afvlakken was. En dat gooide uiteraard roet in het eten. De werkgelegenheid en de huizenmarkt toonden geen signalen van herstel waardoor ook de consumentenbestedingen op een laag niveau bleven. Daarmee bleek dat het voorgaande herstel voornamelijk werd gedragen door de stimuleringsmaatregelen van Obama en Bernanke. De vrees voor een Double Dip scenario was op dat moment dus reëel.

Schuldencrisis

Vrijwel gelijktijdig brak in Europa de schuldencrisis uit. Althans, we kregen het besef van de ernst van de situatie. Doordat de Grieken met hun cijfers hadden gerommeld waren zij het eerst aan de beurt. Het Griekse begrotingstekort bleek meer dan 13% te bedragen waarop de markt massaal Grieks schuldpapier dumpte. De rente op het schuldpapier steeg explosief. De EU moest ingrijpen en nadat de markt ook Ierland en Spanje het mes op de keel zette werd onlangs besloten om een permanent noodfonds op te richten.

Achtbaan

Zowel de schuldencrisis als de vrees voor een Double Dip gooide de aandelenmarkt in een wilde achtbaan. De AEX noteerde een high van ruim 357 punten en een low van krap 305 punten. Een verschil van maar liefst 17%. Tel daarbij op dat er een serie van 10 aaneensluitende handelsdagen is geweest waarop de index in de plus eindigde, dat meerdere handelsdagen een min van ca. 3% opleverde, maar dat er ook een dag  was waarop 7% (!) kon worden bijgeschreven. Er zullen zat daytraders zijn die ‘s nachts met het zweet op het voorhoofd naar het plafond hebben liggen staren.

Witte raven

Het was niet alleen maar kommer en kwel. Voor 2010 en 2011 wordt de groei van de wereldeconomie geschat op 4,5 à 5%. Het zijn vooral de Emerging Markets die deze wereldwijde groei ondersteunen. Zowel de export als de consumptie nemen in deze regio’s toe. Terwijl de groei in de Eurozone gematigd is lijkt Duitsland de crisis ver achter zich te laten. De Duitse economische groei is meer dan behoorlijk te noemen en de werkgelegenheid is daar op het hoogste niveau sinds 1992.

Kijkend naar de assets bereikte edelmetalen, goud en zilver, en grondstoffen, koffie en graan recordhoogten. Deze assets noteerde in 2010 spectaculaire rendementen.

De AEX daarentegen sloot op 1 december nog op nagenoeg de slotstand van 2009 maar lijkt nu toch rond het hoogste niveau het jaar te gaan afsluiten. Dat geeft de aandelenbelegger moed voor 2011. Fijne feestdagen!

Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies

In deze column geeft Edgar Samuel zijn persoonlijke visie over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.