De krachten die het uitzonderlijk rendement van de afgelopen 30 jaar hebben gestimuleerd zijn aan het verzwakken en zelfs aan het omslaan. Wellicht is het tijd voor beleggers om de verwachtingen naar beneden bij te stellen. Het lijkt er op dat in de komende twintig jaar het rendement weer naar het lange termijn gemiddelde zal bewegen. Dat schrijft consultancyfirma McKinsey in een rapport.
Hoewel de onrust in de afgelopen jaren enorm is toegenomen, was de afgelopen 30 jaar gouden jaren voor beleggers. Het totaalrendement op aandelen en obligaties waren significant hoger dan het lange termijn gemiddelde.
Het hoge rendement werd gedreven door een uitzonderlijke samenloop van gunstige economische en zakelijke fundamentals. De inflatie en de rente daalde scherp van een piek in de late jaren 1970 en 1980. De mondiale economische groei was sterk door een positieve demografie, hogere productiviteit en de snelle groei in China. De bedrijfswinsten stegen sneller als gevolg van de omzet winst in nieuwe markten, de afnemende vennootschapsbelasting. De vooruitgang in de automatisering en de wereldwijde supply chains hielp de kosten in toom te houden. De beursgenoteerde Noord-Amerikaanse bedrijven zagen in de afgelopen 30 jaar hun marges na belasting gemiddeld met 65% toenemen.
Deze gouden tijdperk is volgens McKinsey nu afgelopen. De krachten die de uitzonderlijke rendementen hebben geschraagd zijn nu aan het verzwakken. Zo lijkt er een grens bereikt te zijn aan de de grote daling van de rente en de inflatie. Daarnaast zal de wereldwijde economische groei verzwakken (Bruto Binnenlands Product) vanwege de vergrijzing in de ontwikkelde landen en China. de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten zijn minder rooskleurig. De grote Amerikaanse en Europese ondernemingen kampen met een grotere concurrentie van bedrijven in opkomende landen. Deze krachten kunnen in de komende jaren de winstgevendheid drukken.
Volgens het rapport dat beleggersrendement koppelt aan de ontwikkelingen in de reële economie, zal het rendement op aandelen en obligaties in de Verenigde Staten en West-Europa de komende twintig jaar aanzienlijk lager liggen. De schatting is dat voor aandelen het gemiddeld jaarlijks rendement 1,5 tot 4% basispunten zal dalen. Voor obligaties zal het gat nog groter zijn: tussen de 3% en 5%.
Deze lagere rendementen kunnen op hun beurt een duidelijk effect hebben op alle beleggers. Een 2% verschil in het gemiddelde jaarlijkse rendement lange termijn kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand van 30 jaar, zeven jaar langer moet werken of dubbel zo veel moet sparen.
Pensioenbeheerders in de Verenigde Staten veronderstellen een rendement van 8% per jaar in nominale termen en 5% tot 6% in reële termen. Dat betekent dat het verwacht rendement hoger ligt dan wat in dit rapport wordt gesuggereerd. Het gevolg kan zijn dat pensioenfondsen met een tekort zullen kampen dan nu het geval is. Daarnaast zullen vermogensbeheerders verder in het nauw komen en verzekeraars zullen onder druk staan. Het rapport beveelt beleidsmakers aan om generaties voor te bereiden op een lager pensioeninkomen.Wacht niet langer en beleg als een professional met automatische systemen. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE
Eerst deze,http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/komt-er-grote-beursdaling/ maar door.. , en die zal geen 20 jaar duren. Sterker nog, op de bodem, ergens binnen 20 jaar.., is daar de kans van je leven als ‘belegger’ zijnde. Puur technisch bekeken kan de belegger z’n lol op, mits deze op het juiste moment instapt. Dus zo pessimistisch is het allemaal niet.