Er komt meer kijken bij het inrichten van een beleggingsportefeuille dan menig adviseur denkt. Te vaak wordt er gebruik gemaakt van een gesimplificeerde vragenlijst waarmee het risicoprofiel van een cliënt wordt bepaald. Als adviseur heb je een zorgplicht naar je cliënt toe. Dit betekent dat je je niet alleen moet richten op een zo hoog mogelijk rendement maar ook moet kijken naar zaken als beleggingsdoel, beleggingshorizon, risicoperceptie, ervaring met beleggen en misschien wel het belangrijkste, een zo goed mogelijk beeld krijgen van het huidige en toekomstige financiële positie van de cliënt.
Nadat samen met de cliënt het risicoprofiel is vastgesteld moet er gekeken worden naar het inrichten van de beleggingsportefeuille. Het zorgvuldig en in lijn met de afspraken spreiden van het vermogen over de beleggingscategorieën (asset allocatie). De asset allocatie bepaalt in sterke mate het beleggingsrendement. Hierbij wordt uiteraard het beleggingsdoel en de beleggingshorizon zorgvuldig meegewogen. Uiteindelijk gaat het om het optimaliseren van de verhouding tussen risico en rendement.
Om een zo goed mogelijke afweging te maken tussen de verhouding van risico en rendement en spreiding van de portefeuille over de verschillende asset classes gebruik je als eerste gewoon je boerenverstand. Daarnaast zijn er systemen op de markt die de persoonlijke doelstellingen en de kans op het behalen ervan inzichtelijk maken. Dit inzicht wordt geboden op basis van een groot aantal economische scenario’s, zowel positief als negatief. Deze scenario’s zijn gebaseerd op de daadwerkelijk behaalde resultaten uit een lange historische periode. Gecombineerd met gegevens als de cashflow (inleg of onttrekking), asset allocatie, horizon en fiscaliteit, kan een zo goed mogelijke inschatting worden gemaakt van de te verwachten waardeontwikkeling. Dit wordt vervolgens helder gevisualiseerd door grafieken, waardoor de cliënt een beter inzicht krijgt in de aanvaardbare risico’s van zijn portefeuille.
Het inzichtelijk maken van de rendementsverwachting en risicobereidheid die samen gaan met de risicoprofielen helpt een adviseur weer met het zoeken naar passende beleggingsinstrumenten. De risicoprofielen hebben hun toegevoegde waarden tijdens de crisis wel bewezen.
Kortom, gebruik je boerenverstand bij het bepalen van het risicoprofiel en het gebruik van hulpmiddelen kan zeker geen kwaad.
Michiel Veling, managing partner Beleggingsdoel.nl
Start met Automatisch Beleggen
Wat doet de doorgewinterde belegger vandaag de dag zoal? Hij lijkt toch eerst en vooral op zoek naar zekerheid en veiligheid.
Werkt de bekende 60/40 strategie nog wel? Vervullen obligaties nog wel de rol van stabilisator in de beleggingsportefeuille ?
Keer op keer zien we de hypecyclus opduiken in nieuwe, innovatieve marktsegmenten. Hoe kunnen we ons positioneren in de vroege fase ?
De media staan vol met crashwaarschuwingen - daar zijn veel redenen voor: de inflatie is terug, de rente stijgt weer, aandelen worden hoger gewaardeerd dan sinds de dotcom-zeepbel.