Wat beweegt rijke beleggers ?

Waarom investeren vermogende beleggers eigenlijk? Welke beleggingen hebben zij het liefst en wat zijn de redenen voor beleggers om van adviseur te veranderen? Een internationaal onderzoek onder vermogende particuliere beleggers, dat Thomas Möller analyseert in het gastartikel, levert informatie op.

Een internationale Avaloq-enquête onder rijkere particuliere beleggers uit tien verschillende landen in Europa en Azië biedt antwoorden. Een belangrijke bevinding: Advies op maat wordt steeds belangrijker om aan de eisen van de klant te voldoen. De voorkeuren en verwachtingen van investeerders zijn absoluut landspecifiek – en individueel.

Klanten persoonlijke ondersteuning bieden en altijd aan hun wensen voldoen, is tegenwoordig relevanter dan ooit in vermogensbeheer. Dit sluit nadrukkelijk het gebruik van AI-ondersteunde adviesplatforms voor een betere, meer persoonlijke ondersteuning van investeerders niet uit.

Met pensioen gaan vóór ondernemerschap: wat investeerders motiveert?
Gevraagd naar de belangrijkste drijfveren voor hun beleggingsactiviteit, domineert één reden duidelijk onder Duitse beleggers: 63 procent van hen heeft altijd een pensioenvoorziening in gedachten. Een derde van de ondervraagden investeert ook om in de toekomst de persoonlijke medische zorg zeker te stellen, en een kwart voert ook eigen ondernemersactiviteiten uit met hun investeringen.

Het gebruik van kunstmatige intelligentie
In principe staan ​​investeerders over de hele wereld open om te profiteren van technologische vooruitgang. Van alle particuliere beleggers die met een professionele beleggingsadviseur werken, is 56 procent het ermee eens of hun adviseur AI gebruikt om persoonlijke productaanbevelingen te doen die nog beter rekening houden met hun gedrag en voorkeuren.

Met andere woorden, de meerderheid van hen pleit voor een hybride adviesaanpak die menselijke communicatie en technologische intelligentie combineert. 26 procent van de particuliere investeerders kan zich zelfs volledig geautomatiseerde, AI-ondersteunde productaanbevelingen voorstellen. In termen van AI-affiniteit maakt het weinig uit of beleggers met adviseurs werken of liever zelf hun investeringsbeslissingen nemen: Openheid voor AI-ondersteuning is vergelijkbaar in beide groepen.

Een aantal vragen in het Avaloq-onderzoek hebben betrekking op wat een individuele belegger ertoe zou kunnen brengen om met een adviseur van adviseur te wisselen. Wat triggert de bereidheid om te veranderen? In alle landen zijn de meest genoemde redenen voor een mogelijke wisseling van adviseur van financiële aard. Voor 58 procent zouden te hoge kosten en vergoedingen een reden zijn om over te stappen en 51 procent noemt slechte prestaties van hun portefeuille.

Risico van verandering door gebrek aan personalisatie
De derde meest genoemde reden heeft te maken met de kwaliteit van het advies en gepersonaliseerde beleggingsaanbevelingen. 43 procent zou bereid zijn hun beleggingsadvies de rug toe te keren als het niet adequaat aansluit bij hun individuele en veranderende behoeften. En 42 procent ziet een reden om te veranderen als hun adviseurs niet vaak genoeg met hen communiceren.

Wat betekent dit voor het dienstenpakket op het gebied van beleggingsadvies? Welke musthaves zien klanten vandaag als onmisbaar? Bijna de helft van de Duitse beleggers noemt met 49 procent lage kosten absoluut iets wat ze van hun beleggingsadvies verwachten. Daarna volgt een moderne app, waarvan 47 procent deze noemt. En voor 46 procent van de Duitse investeerders is zeer persoonlijke ondersteuning een doorslaggevend criterium.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.