Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uw politieke mening kan het rendement schaden

Belangrijk inzicht voor beleggers : Politieke meningen, ongeacht het type, kunnen het rendement op investeringen schaden. Antikapitalisme en nationalisme zijn bijzonder schadelijk. Dat blijkt uit een studie van de Edelman Trust Barometer.

In landen waar mensen ronduit antikapitalistisch zijn en sterke vooroordelen hebben over de rijken, wordt er veel minder in aandelen geïnvesteerd dan in landen waar mensen positiever zijn over kapitalisme en rijkdom. En dat schaadt natuurlijk het rendement.

Duitsers worden vaak bekritiseerd vanwege het feit dat hun aandeel in de totale activa veel lager is dan bijvoorbeeld in de VS. Dit is waar, maar volgens de huidige studie “Allianz Global Wealth Report 2020” wordt 22 procent van de financiële activa in Duitsland belegd in de aandelenmarkt. Ook al is dit weinig vergeleken met de VS, het is veel vergeleken met Frankrijk, want volgens de Allianz-studie investeren mensen in Frankrijk slechts 5,2 procent van hun financiële activa in aandelen.

Er lijkt een verband te bestaan ​​tussen hoe kapitalisme en rijkdom in deze landen worden gezien: een onderzoek onder 34.000 mensen (“Edelman Trust Barometer”) in 28 landen toont de mate van wantrouwen aan tegenover het kapitalisme en de superrijken. De stelling dat “het kapitalisme zoals het vandaag bestaat, meer kwaad dan goed doet in de wereld” is unaniem overeengekomen door de inwoners van elk ander ontwikkeld land zoals in Frankrijk, waar 69 procent van de respondenten deze stelling steunt. In Duitsland staat 55 procent van de ondervraagden kritisch tegenover het kapitalisme, terwijl dat in de VS met 47 procent minstens 22 procentpunten lager is dan in Frankrijk.

En de studie “De samenleving en haar rijken” toonde aan dat de sociale afgunst in Frankrijk, met een piekwaarde van de sociale afgunstcoëfficiënt van 1,21, aanzienlijk hoger is dan in de VS, waar deze coëfficiënt slechts 0,42 is. Het spreekt voor zich dat mensen die erg kritisch zijn over het kapitalisme en de rijken ook niet zozeer denken aan aandelen en de aandelenmarkt.

Ook nationalisme kan schade toebrengen

Antikapitalisme leidt daarom tot onverstandige financiële investeringen – maar nationalisme leidt ook tot lagere opbrengsten: de Fransen zijn ook niet erg slim als het gaat om het soort investeringen in aandelen. De weinige Franse beleggers die überhaupt in aandelen beleggen, maken een van de grootste fouten die beleggers kunnen maken. Franse investeerders zijn onderhevig aan een sterke “home bias”, zoals blijkt uit de bovengenoemde studie van Allianz. “Home bias” verwijst naar de voorkeur voor aandelen in het eigen land, een fenomeen dat wetenschappers al decennia in veel landen waarnemen. Het aandeel buitenlandse aandelen in de Franse portefeuille is slechts 15 procent, terwijl het in Duitsland met 54 procent bijna vier keer zo hoog is. Natuurlijk kunt u als belegger geluk hebben en zullen de aandelen van uw eigen land het over een jaar beter doen dan op wereldschaal. Uit langetermijnonderzoeken blijkt echter dat beleggers met “home bias” aanzienlijke rendementsnadelen hebben in vergelijking met beleggers die dat niet doen. Ik vind het heel fijn dat de Fransen een positiever gevoel hebben over hun eigen land dan de Duitsers. Maar als het om investeren gaat, is een sterke identificatie met het eigen land schadelijk.

Vergeet uw politieke mening bij het beleggen

Hoe u ook politiek denkt, vergeet het bij het beleggen. Degenen die om milieubescherming geven, moeten hun handen afhouden van ‘groene’ investeringen, degenen die van hun land houden, zouden patriottisme moeten vergeten bij het beleggen, degenen die niet van het kapitalisme houden, moeten buiten hun eigen schaduw springen en in aandelen investeren. U kunt natuurlijk ook anders handelen, maar dan riskeert u een overeenkomstig verlies aan rendement.

Geld verdienen in elke markt

Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan boeken wij dit jaar positief rendement . Hoe dat kan, kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *