Slim omgaan met geld tijdens het leven

Wil je een mooi geldbedrag nalaten aan je kinderen of kleinkinderen? Waar ze geen hoge belastingen over betalen? Wacht hier dan niet mee tot na je overlijden en bekijk de mogelijkheden die er zijn. Het is veel slimmer om al tijdens je levende jaren deze schenking aan kinderen of kleinkinderen te doen. We geven hieronder vier redenen waarom schenken volgens Evi van Lanschot uit de warme hand zoveel beter is.

De reactie is zichtbaar

Na je overlijden kan het geld wel naar de erfgenamen worden uitgekeerd, maar dit geeft veel minder voldoening. Wat is er nu mooier dan je dierbaren gelukkig te zien met iets dat jij voor ze hebt gedaan? Dit kan alleen als je een schenking persoonlijk kunt doen. Of je familie blij is met de gift kun je alleen ervaren als je er nog bent. Daarnaast weet je zo ook zeker dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt, zoals je dit voor ogen had.

Financiële start voor je kind

Veel grootouders schenken aan hun kleinkind een geldbedrag aan hun kinderen om bijvoorbeeld hun eerste huis mee te kunnen kopen of de studie mee te kunnen betalen. Daarnaast beginnen steeds meer jongeren een eigen onderneming en door een schenking kun je als eerste investeerder helpen met het succes van je kind. Tot slot kan het altijd gebeuren dat hij of zij in financiële nood kan zitten, waardoor jouw gift ervoor kan zorgen dat ze toch een normaal leven kunnen leiden. Je helpt je kind zo dus niet alleen wanneer deze nog van je afhankelijk is, maar ook wanneer deze de vleugels uit aan het slaan is.

Belastingvoordeel

Een schenking vanuit je erfenis wordt gezien als een eenmalige gift, waarover belasting betaald moet worden. Over de eerste 20 duizend euro hoeven je kinderen in Nederland geen belasting te betalen, maar het bedrag hierboven is wel belast. Deze belasting kan oplopen tot wel 36 procent, en dat is meteen een bittere pil die nog eens boven op het overlijden komt. Dit geldt vooral wanneer je erfenis is verjaard. Hierdoor kunnen de erfgenamen al gauw in de hoogste belastingschijf terechtkomen en flink moeten betalen. En dat wil natuurlijk niemand.

Als je periodiek een schenking doet, kun je onder het tarief blijven dat je jaarlijks weg mag geven en daardoor hoeft er veel minder (of helemaal geen) belasting over het geld betaald te worden. Vooral wanneer dit niet op regelmatige basis gedaan wordt, kun je flink besparen op de belastingen en kan het geschonken vermogen alleen maar sneller groeien.

Meer financiële hulp aan je kind

Met een schenking met de warme hand geef je het geld niet lukraak. Je kunt je kind meteen volgens Nibud begeleiden hoe met dit geld om te gaan en het geld te kunnen beheren. Daarnaast opent de gift de deur om het gesprek over geld aan te gaan, een gesprek waar nog steeds een taboe op heerst. Door al vroeg over geld te kunnen praten kun je echter wel helpen je kind verantwoord met geld om te laten gaan en zodat er duidelijk afspraken in de familie gedaan kunnen worden over financiën.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.