Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Passief beleggersgedrag vernietigt rendement

De enorme beweeglijkheid van de beurs (ruim 10.000 indexpunten voor de AEX in 30 jaren) illustreert de omvang van de kansen èn de risico’s.

Traditioneel zien beleggingsspecialisten een positieve samenhang tussen risico en rendement. Weliswaar doet de overgrote meerderheid van hen helemaal niets om die risico’s in rendement te vertalen. Dat hoeft ook niet, menen zij. Volgens hen komen de navenant hogere rendementen vanzelf. De “lange termijn” is het toverwoord.

Op die “lange termijn” kom ik nog terug. Eerst zal ik je laten zien dat tegeltjeswijsheden van de beleggingsindustrie worden gelogenstraft door de financiële feiten.

Hierboven zie je de onderlinge verhouding tussen zeven Europese en Amerikaanse beursindices.

Op de verticale as zie je de gemiddelde jaarlijkse waardestijging over de afgelopen 30 jaren. Op de horizontale as lees je hun gemiddelde beweeglijkheid (rendementspotentieel) per jaar af. Voor de berekening daarvan heb ik maandkoersen gebruikt, ter voorkoming van “ruis”.

Volgens de gangbare beleggingstheorie zouden de beurzen met de laagste beweeglijkheid ook het laagste gemiddelde rendement moeten opleveren. Terwijl – omgekeerd – de beurzen met de hoogste beweeglijkheid ook een hoger resultaat zouden moet behalen.

Wat laten de financiële feiten zien? Exact het omgekeerde! De S&P 500, bijvoorbeeld, heeft – ondanks de lage gemiddelde beweeglijkheid van 35% – ongeveer een tweemaal hoger jaargemiddelde behaald dan de Franse CAC 40, die liefst tweemaal zo beweeglijk (ruim 70%) is geweest in de afgelopen 30 jaren.

Ik heb – om het onderscheid te onderstrepen – een schuine streep door de grafiek getrokken. In het grijze gebied vind je de beurzen die een veel gunstiger verhouding tussen risico en rendement hebben laten zien. In het zwarte deel tref je de beurzen aan die hun grotere beweeglijkheid, ook niet na 30 jaren (!), hebben kunnen vertalen in een hoger resultaat. Integendeel zelfs.

Anders gezegd: passief beleggersgedrag helpt de kansen op een hoger rendement om zeep. Sterker: passief beleggersgedrag vernietigt rendement. Dat geldt in ieder geval voor de indices in het zwarte deel van de grafiek.

De enige mogelijkheid, om de veel grotere beweeglijkheid te gelde te kunnen maken, is dus niet door passief gedrag (“kopen, houden en stil zitten”) maar door actief exposure management.

Tot op zeker hoogte geldt dat ook voor de beurzen in het grijze gebied. Weliswaar zijn hun verhoudingen tussen risico en rendement aanmerkelijk gunstiger geweest. Echter, ook voor deze beurzen geldt dat door passief gedrag slechts een fractie van hun beweeglijkheid in rendement werd omgezet.

Wordt vervolgd.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Passief beleggersgedrag vernietigt rendement”

 1. Avatar

  Hr P.Bos, ik ben benieuwd naar meer van uw grafiek.
  Kunt u meer info sturen hoe de grafiek werkt met de cyclus, want op uw laatste artikel is het lastig tezien hoe de cyclus werkt, en de kleuren zijn lastig tezien.

  Vr groet

  R.P

  1. Pieter Bos

   Inderdaad bleek de leesbaarheid van de eerste versie te wensen over te laten. Ik heb – in overleg met de redactie – wat alternatieve “lay outs” getest. In de volgende publicatie zijn de lijnen wat helderder gekleurd en wat dikker aangezet. Hopelijk verhelpt dat het probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *