Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Orderstrategieën

Een onderwerp waar bijna niemand aandacht aan besteedt, is hoe je een order het beste kunt uitvoeren. Op zich is dat merkwaardig, aangezien het soort order van grote invloed is op je rendement. Dit geldt vooral voor optiebeleggers.

Limiet of market

Bijna alle beursgenoteerde effecten (behalve veel beleggingsfondsen die je alleen op de NAV kunt kopen) hebben een bied- en laatprijs. De biedprijs is de prijs waarop beleggers een aandeel/optie/obligatie willen kopen en de laatprijs is de prijs waarop beleggers een aandeel willen verkopen. Uiteraard is de laatprijs altijd iets hoger.

Het valt mij op dat vooral particuliere beleggers nog steeds hun order market inleggen. Dit betekent dat een koopopdracht op de beste laatprijs wordt uitgevoerd en een verkoopopdracht op de beste biedprijs. Ik raad elke belegger aan om voortaan nog alleen maar met limieten te werken. Het kan namelijk voorkomen, vooral bij turbo’s, dat op het moment dat u uw kooporder inlegt er een aantal laatprijzen verdwijnen. Het kan dan zo maar zijn dat u dan uw aandelen tegen een hogere prijs koopt dan u wilde. Nu gaat dit natuurlijk maar om centen, maar wie het kleine niet eert, nietwaar?

GTC

De afkorting GTC staat voor Good Till Cancel. U legt uw order (hopelijk een limiet) hiermee eigenlijk met een eeuwigdurende looptijd in. De order blijft net zo lang geldig totdat de limiet wordt behaald. Ook dit is een type order dat ik niet snel zal adviseren. Stel een aandeel noteert 15 euro en u wilt het aandeel best verkopen op 16. Omdat u geen zin/tijd heeft om voortdurend naar de beurskoersen te kijken, legt u uw order GTC in met een limiet van 16. Maar stel nu eens dat u na verloop van tijd deze order bent vergeten. Ondertussen kan er van alles met het onderliggende bedrijf aan de hand zijn. Dit kan bijvoorbeeld een op handen zijnde overname zijn. Uw aandelen worden dan verkocht op 16 terwijl u, gegeven de nieuwe ontwikkelingen, liever 20 euro voor uw aandelen zou hebben ontvangen. Kortom, het gevaar van een GTC order is dat als deze niet snel wordt uitgevoerd u deze order vergeet en deze achteraf tegen een slechte prijs wordt uitgevoerd.

Combinatieorder

Zeer belangrijk voor optiebeleggers is de zogenaamde combinatieorder. Mocht u mijn columns volgen dan weet u dat ik regelmatig schrijf over het kopen van een aandeel en het tegelijkertijd verkopen van 2 opties. Het kopen van het aandeel levert meestal niet zo veel problemen op. Het beide uitvoeren van beide opties wel.

Stel we kopen aandeel X en willen tegelijkertijd een call en put verkopen. U koopt eerst het aandeel. Dit kan ook niet anders, want om een call te verkopen heeft u wel onderliggende aandelen nodig. (Eventueel kunt u ook eerst beginnen met het verkopen van de put optie.) Nadat u het aandeel gekocht heeft, wilt u de opties uitvoeren. U legt voor beide opties apart een limiet in. De kans bestaat dat u dan bedrogen uitkomt. Stel dat het aandeel verder stijgt. De call opties zullen dan wel worden uitgevoerd. De puts worden goedkoper zodat uw verkooplimiet niet wordt gehaald. U heeft dan het aandeel met een geschreven call. Op zich niet zo erg, maar u kapt wel uw potentiële toekomstige winst af. Erger is het als u het aandeel gekocht heeft en het aandeel daalt. De verkooplimiet van de put wordt dan wel gehaald en die van de call niet. U heeft dan de aandelen plus een short put. Afhankelijk van de delta van de optie heeft u feitelijk extra aandelen bijgekocht en creëert u een hefboom in uw portefeuille.

Mijn advies is dus om optiecombinaties altijd als combinatieorder op te geven en altijd een limiet mee te geven.

Mijn volgende column zal weer normaal over opties gaan. Toch vond ik het belangrijk om op bovenstaande onderwerpen in te gaan, aangezien dit grote gevolgen kan hebben voor uw effectenportefeuille.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V..

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Orderstrategieën”

  1. Avatar

    Een good till cancel order zul je wel in de gaten moeten houden, bij veranderde markt condities zou het voor kunnen komen dat de order een koop is terwijl de markt net de andere kant op gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *