Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op vakantie? Bescherm uw portefeuille

Door al die bewegelijkheid op de beurs bent u aan ontspanning toe. U boekt drie weekjes weg. Om lekker en onbezorgd van uw welverdiende vakantie te kunnen genieten dient u wel een paar zaken te regelen. Hieronder een checklist:

√  Reisverzekering afsluiten;

√  Reisvaccinaties halen;

√  Kalmeringspilletje tegen vliegangst inslaan;

√  Zonnebrandcrème met extra hoge factor kopen;

√  Effectenportefeuille hedgen;

Stressloos met vakantie gaan vergt wat organisatie maar het loont de moeite.

Oud nieuws

Als u al langer een effectenportefeuille heeft kent u vast het gevoel wel: u bent op vakantie en ziet in de krant dat de beurs fors is gedaald. Sterker nog het is de krant van eergisteren en de beurs is inmiddels gecrasht. U geniet even iets minder van uw cocktail.

Slecht nieuws kondigt zich nooit van te voren aan en zeker als u met vakantie bent hoort u het nieuws vaak pas een dag later, of erger nog van een populaire gast bij het zwembad.

Mocht u toch met uw mobieltje alle beurzen in de gaten willen houden, neem dan uw oplader mee, reken op een gepeperde rekening en laat als u geen ruzie wilt uw vriendin thuis…

De meeste mensen denken wel aan het verzekeren van hun camera maar niet aan het veilig stellen van hun beleggingen. Maar hoe doe je dat?

Dure of goedkope vakantie

Afhankelijk van uw zenuwen kunt u op verschillende manieren met uw effecten omgaan als u met vakantie gaat.

–          Niets doen

–          Portefeuille verkopen

–          Portefeuille hedgen

–          Beheerder zoeken

Niets doen, is wat de meeste beleggers doen. Het is een passieve aanpak die theoretisch in 50% van de gevallen goed gaat. Gedurende uw vakantie denkt u waarschijnlijk toch af en toe aan de beurs en uw vermogen. Bij terugkomst weet u of het een dure of goedkope vakantie is geweest.

Een relatief dure oplossing is het verkopen van uw portefeuille en cash gaan staan. U dient namelijk ook weer in te stappen als u terug bent en het kost u dus twee keer transactiekosten.

Tip: Mocht u hiervoor kiezen verkoop dan alleen die effecten met een hoge beweeglijkheid zoals aandelen en derivaten.

De portefeuille hedgen verdient mijn voorkeur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een Index Turbo short te kopen op uw aandelenpositie. Maar neem de stop loss niet te dicht bij, zeker niet als u er een tijdje tussenuit gaat. Als u terug komt dan haalt u het vangnet weg. U verkoopt gewoon de short positie, waardoor u de neutrale status opheft.

Tip: Afhankelijk van welke aandelen u in positie hebt dient u een turbo te kiezen die qua kenmerken het meest in de buurt komt.

Als laatste mogelijkheid kunt u er ook voor kiezen om een beheerder in de arm te nemen. Een actieve vermogensbeheerder bewaakt continue uw risico en grijpt in als dit nodig is.

Conclusie

Om lekker en onbezorgd van uw vakantie te kunnen genieten dekt u uw aandelen-exposure af. Dit kunt u gemakkelijk doen door het kopen van een turbo short met een hoge stop loss. Als u weer veilig terug bent verkoopt u de short positie. Mocht u hier geen zin in of verstand van hebben kunt u een actieve vermogensbeheerder inschakelen.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *