Omgaan met 40% verlies

Iedere serieuze belegger maakt het vroeg of laat wel een keertje mee: een daling van de portefeuille van 40% of meer. Het overkomt niet alleen beginnende bellegers die op een hype meesurfen, maar ook de doorgewinterde belegger die overtuigd is van hun bewezen strategie. Een diepe drawdown is niet alleen een financiële test, maar vooral een mentale klap. Hoe blijf je rationele beslissingen maken, wanneer het scherm rood kleurt en je jouw zorgvuldig opgebouwde winst in rook op ziet gaan? Een drawdown is een bekend fenomeen en er zijn een aantal manieren om hier op een goede manier mee om te gaan.

Begrijpen wat een drawdown écht betekent

Een drawdown betekent in feite niets meer dan een tijdelijke daling in waarde ten opzichte van de hoogste waarde van je eigen portefeuille. Het is geen verlies zolang je niet verkoopt , maar dat maakt het, vooral op het psychologische aspect, niet minder heftig. Een drawdown van 40% betekent dat je 67% winst nodig hebt om op je oude niveau terug te keren. Dat is best een flinke winst die je vervolgens moet boeken. Om deze reden is het dus cruciaal om te begrijpen waar die daling vandaan komt. Zo vragen veel beleggers zichzelf af: Was het marktbreed? Lag het aan één positie? Of heb je je eigen risicobeheer niet goed ingestoken?

Beleggers die het beste door zulke dalingen heenkomen, zijn degenen die vooraf scenario’s hebben gemaakt en voorbereid zijn op eventuele negatieve veranderingen in de markt.

Verwachte waarde: denken in beslissingen, niet in uitkomsten

Een krachtig hulpmiddel bij het overleven van drawdowns is het concept van ‘expected value’ (EV), ofwel de verwachte waarde van een bepaalde keuze of beslissing voor een investering. Deze EV helpt je als belegger om beslissingen te beoordelen op basis van de kans en het potentieel rendement van de belegging. Dit staat los van de uiteindelijke uitkomst, maar geeft je als belegger wel een inschatting van het risico dat je gaat nemen. Om het wat concreter te maken kunnen wij dit het beste uitleggen aan de hand van een specifiek voorbeeld. 

Voorbeeld: poker spelers beoordelen hun handen niet op winst of verlies, maar op basis van de kwaliteit van de beslissing, gegeven de kansberekening en positie aan tafel. Beleggers zouden net zo moeten denken. Door je proces te evalueren in plaats van het resultaat, kun je structureel verbeteringen aanbrengen in je strategie, zelfs als uitkomsten van bepaalde beleggingen tegenvallen.

Poker is een spel dat vooruitdenken en het maken van strategische beslissingen vereist. Daarom lijkt het sterk op beleggen. Doordat er zoveel overeenkomsten zijn tussen beleggen en het spelen van poker zijn er dan ook veel beleggers die zo nu en dan pokeren. Op platforms zoals de beste poker platforms leren spelers om te denken in kansen, risico’s af te wegen en meer discipline aan te brengen. Dit soort specifieke denkstructuren komen in beleggen ook terug en daarom zijn ze ook direct toepasbaar voor beleggers.

Herken je emotionele triggers

Tijdens een drawdown voeren emoties zoals angst, spijt en nervositeit bij sommige beleggers snel de boventoon. Wanneer je jezelf herkent in uitspraken als “ik had eerder moeten verkopen” of “straks gaat het nog verder naar beneden”? Dan is het belangrijk om deze je gedachten op een rijtje te zetten. Emotionele beslissingen zijn vaak gebaseerd op korte termijn impulsen en deze leiden, zeker in de wereld van beleggen, zelden tot goede resultaten.

Daarom is het goed om als belegger te herkennen welke signalen bij jou stress oproepen. Is het het rood zien van je portfolio? Of het vergelijkingen met beleggingen van anderen? Door bewustwording te creëren kun je deze triggers beter onder controle krijgen en rationeler blijven nadenken en rationeler blijven handelen.

Technische discipline: een plan vóór de storm

Een goed beleggingsplan maakt het verschil tussen impulsverkopen en strategisch bijsturen. Werk met vooraf bepaalde verlies limieten, herbalanceren op vaste momenten en voorkom dat je intuïtief handelt op basis van het nieuws van de dag. 

Bovendien kan het gebruik van tools zoals stop-loss orders of automatische waarschuwingen bij het bereiken van bepaalde niveaus ook rust creëren en helpen bij het uitvoeren van je strategie. Daarnaast is het ook goed om te zorgen voor spreiding in je portefeuille, niet alleen over sectoren, maar ook in tijd, zodat je instapmomenten kunt spreiden.

Leer van drawdowns en kijk achteruit om vooruit te komen

Elke drawdown is ook een leerproces. Welke posities zakten het diepst? Wat deden andere beleggers of fondsen in diezelfde periode? Had je voldoende cash om bij te kopen of moest je verkopen op het dieptepunt?

Vergelijk dit met het terugkijken van gespeelde handen in poker: elke fout of briljante zet geeft inzicht. Door je eigen gedrag te analyseren, voorkom je herhaling van gemaakte fouten en versterk je je discipline voor de toekomst.

Systematische rust inbouwen

In periodes waar volatiliteit hoog is, is het waardevol om momenten van rust structureel in te plannen. Check je portefeuille bijvoorbeeld maximaal één keer per week en wees consistent in het moment van bekijken. Plan vaste evaluatiemomenten in met een financieel adviseur of bespreek strategieën met andere beleggers.

De lange termijn als kompas

Uiteindelijk is beleggen een spel van geduld en balans. Grote drawdowns horen er eenmaal bij, net zoals een slechte hand in poker. Het gaat erom dat je consistent blijft spelen op basis van een voorbedachte en uitgewerkte strategie. Dat gezegd hebbende moet deze strategie zowel oog voor balans als oog voor kansen hebben. De beloning van beleggen ligt zelden in één spectaculaire overwinning, maar in een reeks goede keuzes over jaren verspreid. Hierbij is consistentie enorm belangrijk, want dit is essentieel om het langetermijnplan te bewerkstelligen.

Voor meer inzichten over risicobeheer, volatiliteit en strategisch nadenken over investeringen kun je beleggingsplatformen zoals Investopedia helpen bij het starten van investeren. Bijvoorbeeld starten met investeren in aandelen. Hier vind je een uitgebreide databank, waar de kernprincipes van financiële discipline helder worden uitgelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.