De ‘Heer’ des huizes houdt zijn hart vast, want binnenkort worden de 2e kwartaal rapportages weer door bank of vermogensbeheerder verstuurd: zou de opleving van het afgelopen kwartaal ook voor hem positief uitpakken, of gaat deze aan hem voorbij. Hoe moet hij het vertellen aan zijn omgeving als het tegenvalt. Dan toch maar liever een rookgordijn optrekken en het leed maar verzwijgen, want je loopt toch niet te koop met je ellende.
Toch is het juist dan tijd om eens te gaan praten met een onafhankelijke vermogensbegeleider, die zaken weer voor u op de rails zet, u kritisch begeleid naar uw bank of vermogensbeheerder, productpush uit het verleden kritisch aan de kaak stelt.
Regelmatig word ik op het spoor gezet door bezorgde partners of kinderen van vermogende particulieren, die mij op de hoogte brengen van hun zorg over de beleggingen van hun vader. De omgeving ziet de gevolgen, namelijk schaamte voor het resultaat.
Vaak blijkt uit onderzoek dat bij vermogensadvies de bank of vermogensbeheerder jarenlang allerlei producten heeft geadviseerd, waarvan de goudglans met waterverf blijkt te zijn geschilderd.
De gevolgen laten zich raden: Notes die vrijwel waardeloos zijn geworden, hedgefunds die niet meer dan een fractie van hun waarde hebben, steepeners die meer dan gehalveerd zijn in waarde, maar ook ScheepCV’s, waarvan de waarde nu onder de helft van de inleg ligt.
De heer des huizes schaamt zich voor de resultaten en kruipt in zijn schulp. Het is verborgen ‘Herenleed’.
Ik denk dat deze schaamte niet helemaal terecht is, de banken en vermogensbeheerders moeten het zich aantrekken. Onder het mom van vertrouwen en expertise hebben ze onvoldoende gekeken naar het belang van de relatie, maar vooral aan hun eigen boterham. Als de producten maar zo snel mogelijk uit het schap waren.
De gevolgen zijn nu waarneembaar: Uit een woensdag door Merrill Lynch Global Wealth Mangement en Cap Gemini gepubliceerde World Wealth rapport 2009 blijkt dat meer dan een kwart van de onderzochte vermogende particulieren zijn vermogen heeft teruggetrokken of de banden met zijn vermogensbeheerder volledig heeft verbroken.
Een aanbeveling in het rapport is dat veel cliënten hun strategie en portfolio moeten herzien en hun verwachtingen moeten bijstellen aan een tragere groei.
Moraal van het verhaal: Blijf niet maar afwachten zonder actie te ondernemen en toekijken hoe het vermogen steeds verder wordt aangetast, maar kies voor de aanval: schakel een Vermogensbegeleider in, die u kritisch begeleid richting de bank of vermogensbeheerder, maar ook kritisch de voorstellen van deze partijen beoordeeld. U wordt verder ‘Heerenleed’ bespaard, U wordt weer serieus genomen en vaak kunt u goedkoper bij uw bank de zaken doen.
Machiel Noordam van Noordam VermogensRegie is onafhankelijk vermogensbeheerder
www.Noordamvermogensregie.nl
Start met Automatisch Beleggen
Onafhankelijk? Vele vermogensbeheerders beweren dit te zijn maar blijken dat achteraf toch niet. Ook ik overweeg over te stappen maar hoe weet je als klant nu of iemand echt onafhankelijk is?