SNS Schoenmaker blijf bij je leest

SNS Bank is, net als BinckBank, een sympathieke bank voor een grote groep beleggers. Via FundCoach bieden zij een scala aan beleggingsfondsen, die je zonder kosten aan kunt kopen of kunt ruilen voor een ander fonds. Sommige fondsen kun je alleen via SNS FundCoach aanschaffen omdat zij daarvoor het alleenverkooprecht verworven hebben.

De informatie op de site wordt op een uiterst prettige en leesbare manier gepresenteerd en menig beginnende belegger kan er zijn ‘in beleggen geïnteresseerd’ hart ophalen.

Wat betreft de kwaliteit, diepgang en originaliteit van de beleggingsinformatie vind ik de SNS Bank tot één van de betere partijen in de markt behoren.

Dat zonder kosten aankopen van beleggingsfondsen is een geweldig lokkertje en een heel sterk marketingconcept. Insiders weten dat een bank veel geld verdient aan vooral het maken van of het in depot hebben van een beleggingsfonds. Daar vallen de transactiekosten bij in het niet. Bovendien zijn de transactiekosten eenmalig terwijl de bestandsvergoedingen jaarlijks worden uitgekeerd; of een klant nu actief belegt of niet. En onderschat u deze industrie niet want u kunt denken aan een bedrag van meer dan twee miljard euro dat in Nederland jaarlijks hiermee gemoeid is. Natuurlijk worden dit type kosten in mindering gebracht op het beleggingsresultaat van de respectievelijke fondsen. Deze fondsen hebben het op hun beurt, onder andere daardoor, moeilijker om de markt te verslaan.

Maar goed daar gaat het in dit artikel niet over. Waar het wel om gaat is om SNS Bank te stimuleren zich vooral met hun ‘distributiefunctie’ van al dan niet ‘bevriende beleggingsfondsen’ bezig te houden. Ze presenteren zich immers graag als een fondsensupermarkt. Doe vooral waar je goed in bent, schoenmaker SNS blijf bij je leest, en stop met het zelf willen managen van beleggingsfondsen.

Enkele weken geleden was er een aanleiding om eens naar de prestaties van de fondsen van SNS Bank te gaan kijken. In eerste instantie had ik tijdens het ‘koppensnellen’ van het economisch- en beleggingnieuws verkeerd begrepen, want ik dacht dat SNS Bank met een nieuw eigen beleggingsfonds kwam. Het bleek echter te gaan om een fonds van een Australische fondsenaanbieder.

Echter, toch maar besloten de SNS Bank fondsen eens tegen het licht te houden. Wie schetst onze verbazing dat het SNS Bank van haar tien beleggingsfondsen er slechts in één geval in geslaagd is de markt te verslaan. En eerlijk is eerlijk het SNS Euro Vastgoedfonds heeft het dan ook wel heel erg goed gedaan. De afgelopen 7,5 jaar heeft het niet één keer de markt voor zich geduld en deze in genoemde periode met een indrukmakende 33,56% verslagen.

Maar daar blijft het dan ook bij. In alle andere gevallen is het kommer en kwel.

SNS Bank doet er mijns inziens verstandig aan het onroerend goed fonds duidelijk te promoten. Voor de overige assets heeft zij er duidelijk blijk van gegeven niet over toegevoegde waarde te beschikken.

Na lezing van onderstaand schema kunt u uw eigen conclusies trekken.

Fondsnaam

Meetperiode in jaren

Aantal jaren slechter dan de markt

Plus of min rendement meetperiode

SNS Euro Liquiditeitenfonds

7,5

7

-5,51%

SNS Azië Aandelenfonds

7,5

5,5

-29,69%

SNS Nederland Aandelenfonds

7,5

6

-6,67%

SNS Hoogdividend Aandelenf *)

7,5

3,5

-1,69%

SNS Euro Vastgoedfonds

7,5

0

33,56%

SNS Euro Obligatiefonds

7,5

7,5

-7,85%

SNS Euro Mixfonds

7,5

4

-2,45%

SNS Euro Aandelenfonds

7,5

5,5

-15,08%

SNS Duurzaam Aandelenfonds

7,5

4

-8,48%

SNS Amerika Aandelenfonds

7,5

6

-1,13%

*) In periode kort vóór 2002 heeft dit fonds het fors slechter gedaan dan de markt

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier


Peter van der Slikke

Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.