Knollen voor citroenen (2)

Banken beschikken over een machtspositie en macht kan organisaties en de mensen die er werken in de verleiding brengen er ook gebruik van te gaan maken. Zo informeerde ik laatst voor een klant van ons naar een overbruggingshypotheek bij een bekende Nederlandse bank en ik kreeg te horen dat men dit niet meer commercieel wenste aan te bieden. Laat ik u preciezer informeren, de bank in kwestie wilde dit alleen maar aanbieden als de klant bereid was zijn bestaande hypotheek en overige bankzaken geheel bij haar onder te brengen. Pure ‘koppelverkoop’ dus. De klant in kwestie was hier niet van gediend en beëindigde het adviesgesprek.

De kans is groot dat dit beeld u bekend voorkomt. Ik kan u verzekeren dat dit helaas een regelmatig voorkomende praktijk is. DSB maakte zich hier op een wel heel grove wijze schuldig aan en heeft inmiddels de rekening gepresenteerd gekregen. Maar andere Nederlandse banken kunnen er ook wat van. Met name in relatie met hypotheken bezondigen de meeste banken zich nog aan uiteenlopende vormen van koppelverkoop. Bijvoorbeeld, door bij een beleggingshypotheek uitsluitend de keuzemogelijkheid voor te leggen van de eigen huisfondsen. Huisfondsen waarin fors verdiend wordt en die voor u over de inleg, bij het uitdienen van de gehele looptijd, tenminste 45% kosten met zich mee brengen. Dat u aan het einde van de hypotheekperiode, onder andere daardoor, voorspelbaar uw hypotheek er niet mee kunt aflossen, laat zich makkelijk raden.

Het ergste van dit verhaal is dat de betrokken bank en haar adviseurs dit van tevoren al (kunnen) weten en u er als argeloze en niet zelden onwetende klant in laten tuinen.

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

2 gedachten over “Knollen voor citroenen (2)”

  1. Allemaal het resultaat van het zg moderne onderwijs!
    Wel goed kunnen lezen en rekenen, maar de redactie van de tekst niet voor 100% kunnen bevatten en berekenen.
    Hoe gemakkelijk het is, leest men in sprookjes, fabels en parabels. Is en blijft -educatief – belangrijke literatuur alvorens men met tegenpartijen in zee gaat.

  2. Beste Jan, de tegenwoordige maatschappij zit vol voetangels en klemmen en helaas moet je als consument altijd op je hoede zijn. Gelukkig zijn er ook ondernemers die op een eerlijke manier hun brood willen verdienen, maar in de financiële sector is extra waakzaamheid geboden. Nooit te snel iets tekenen. Altijd even iemand met financiële kennis raadplegen en bij twijfel ……… gewoon niet doen. Met vriendelijke groet, Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.