Vaak wordt gewezen dat de “natuurlijke” neiging op de aandelenmarkten is dat koersen stijgen. Over lange tijd nemen immers inflatie en economische groei toe waardoor de bedrijfswinsten toenemen. Die zijn een voedingsbodem voor beleggers die willen meeprofiteren. Daarnaast wordt gesteld dat na een correctie de beurzen weer de weg omhoog weten te vinden. Beleggen voor je pensioen zou dus goed voor u zijn. Er is echter een grote bedrieglijkheid in die grafiek vanwege het absolute en relatieve verschil.
In de bovenstaande grafiek ziet u de geschiedenis van de toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 sinds 1926. Deze index is gebaseerd op de marktkaputalisatie van 500 grootste ondernemingen met een notering aan de NYSE of de technologiebeurs NASDAQ.
De gemiddelde opgaande trend oftewel “bull markt” duurt ongeveer 8,9 jaren met een gemiddelde cumulatieve winst van 490% (gemiddelde jaarwinst van 55%). De neergaande beweging oftewel “bear markt” duurt 1,3 jaar met een gemiddeld verlies van 41% (op jaarbasis 31,5%).
Dit zou moeten beteken dat je altijd winst maakt op de aandelenmarkt. Als u was begonnen om 1 dollar te beleggen bij het begin van een bull markt dan had u een winst gemaakt van 490% oftewel 4,90 dollar in 8,9 jaar. De daaropvolgende correctie zou 41% van uw portefeuille weggevaagd hebben in 1,3 jaar. Dus u blijft over met een winst van 2,90 dollar na 10,2 jaar. U heeft dus uw vermogen verdrievoudigd in ongeveer 10 jaar. Dat is een veel hoger rendement dan dat u uw geld op de bank had gezet.
Bedrieglijk
Er zitten echter een aantal aannames aan de stelling dat je altijd winst maakt op de aandelenmarkt die bedrieglijk zijn. Analist Lance Roberts legt uit waarom. Het is volgens hem zelfs gevaarlijk voor degenen die op die manier willen beleggen voor hun pensioen. Ten eerste zijn correcties wel zorgwekkend. Dat is omdat mensen doodgaan en geen oneindige horizon hebben. We zijn slechts tijdelijke fenomenen en timing is wel belangrijk. Zoals de econoom John Maynard Keynes gezegd zou hebben: op lange termijn zijn we allen dood.
De meeste personen beginnen niet aan beleggen voordat ze 45+ jaar zijn geworden. De studiekosten, kinderen en een hypotheek maken het moeilijk om geld opzij te leggen. Dat betekent dus dat er maar slechts 20 jaar overblijven om geld te sparen of te beleggen. Er zijn echter perioden in de geschiedenis dat in 20 jaar het rendement op de aandelen nul is of zelfs negatief.
In een grafiek laat hij zien dat het reële rendement sinds het jaar 2000 onder de 6% lag. Als u toen dus 35 jaar was had u niet het verwachte rendement gehaald die vaak wordt voorgespiegeld.
Een andere kwestie is het verschil tussen een absolute rendement en een relatieve winst.
Stel dat een index gaat van 1.000 to 8.000 punten.
- 1000 to 2000 = 100% rendement
- 1000 to 3000 = 200% rendement
- 1000 to 4000 = 300% rendement
- …
- 1000 to 8000 = 700% rendement
Een belegger heeft dus een winst gemaakt van 700%. Dit is slechts een deel van het verhaal. Bij een correctie van 50% heeft u NIET nog steeds 650% winst. Een 50% correctie dus de index gaat van 8000 naar 4000 betekent dat uw winst geslonken is naar slechts 300%.
Stel dat u precies op de correctie was ingestapt dan heeft u dus 4.000 punten nodig.Ook wordt in de bovenstaande grafiek niet de inflatie meegenomen wat de situatie natuurlijk veel slechter maakt.
reële rendement SenP 500 sinds 1926U ziet in de bovenstaande tabel de percentuele winst en de absolute winst. De start was op 1901. Een correctie van 188 punten betekende in 1920 een verlies van 69%. Er zijn perioden waarbij de gehele winst in punten verdampt of bijna verdampt.
Ook wordt in de bovenstaande grafiek niet de inflatie meegenomen wat de situatie natuurlijk veel slechter maakt. In de onderstaande grafiek ziet de groei van een belegging met een startkapitaal van 1.000 dollar. Hierbij is inflatie en de dividenden meegenomen.
U kunt zien (grotere grafiek) zien dat het 13 jaar duurde voordat de correctie van het jaar 2000 goedgemaakt werd.
Gratis handelssignalen
Een beurskrach zal opnieuw veel leed veroorzaken in wereld van de kleine belegger. Wij bieden u gratis handelssignalen met aan-en verkoopindicaties. KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
In de afgelopen weken zat de goudprijs flink in lift. Volgens het team van VanEck, een vermogensbeheerder met meer dan vijftig jaar ervaring met beleggen in goud en goudaandelen, is het nog steeds een...
Hoe dikwijls gaat het gezegde van dat vallende mes op? En wat is het slimste om te doen als de aandelenkoersen weer eens zakken?
Levert Private Equity wel waar voor zijn geld? Dat valt niet mee, zeggen onderzoekers van Harvard.
Negen op de 10 rijke beleggers willen hun beleggingen afstemmen op hun waarden. De helft is van plan om hun liefdadigheidsgiften te verhogen.
Rendement, het is net hoe je ertegenaan kijkt. Koop je een short, of long, die de algehele weg aflegt is het rendement in procenten niet gelijk aan het procentuele verschil van het onderliggende. De ETF zal weliswaar meedeinen met dezelfde richting maar een andere procentuele waarde aannemen. Eigenlijk is zo’n voorbeeld van rendement zinloos want het zal met geen enkel product behaald kunnen worden.