Het is een kwestie van tijd dat beleggers weer hun risicoaversie van zich afschudden en volop gaan meedoen. Wat dat betreft verandert de menselijke natuur nauwelijks. De emoties zijn een pendule tussen hebzucht en angst om geld te verliezen.
Ik vraag me dus af of ooit dezelfde fouten niet weer gemaakt zullen worden. Voor verstandige beleggers zijn er wel lessen te trekken.
Jonathan Burton wijst op de Gouden Regel van Beleggen: wees niet te zelfverzekerd. Elke verkeerde beleggingsbeslissing komt voort uit het overmatige zelfvertrouwen: “Je hoeft geen nader onderzoek te doen omdat alles goed loopt. ”
” De beste professionele partijen erkennen dat de markt slimmer is dan hen. Zij nemen beslissingen op een systematische manier”.
Een startpunt is volgens Burton om het boek van beursgoeroe Benjamin Graham te lezen. “The Intelligent Investor” is de beleggersbijbel van superbelegger Warren Buffett.
Het boek leidt je de weg voor de volgende les: Leg de beleggings”experts” die onrealistische prognoses maken opzij. Laat ook de adviseurs links liggen die te veel keuzes bieden, je in sectoren duwen die in de mode zijn en risicovol beleggen aanmoedigen. Mijd tevens de personen die denken dat alleen zij alle antwoorden weten.
Daarna moet u het gevecht aangaan met de hebzucht die in ons allen diepgeworteld is. Verwacht niet te snel een hoog rendement. U kunt u beter voorbereiden door van het ergste uit te gaan. Maak een lijst van dingen die fout kunnen gaan. Deze scenario’s hoeven ook weer niet verlammend te werken. Zij moeten verstandig in elkaar gezet zijn. Op die manier kunt u, mocht het verkeerd gaan, onderweg het schip bijsturen.
Andere lessen die te trekken zijn: ga niet te veel handelen. Dat jaagt u vaak op de kosten die alleen uw bank of handelshuis rijker maken. Uit onderzoek van Brad Barber en Terrance Odean van de Universiteit van Californië blijkt dat particuliere beleggers die veel van aandelen wisselden gemiddeld 5% minder rendement boekten dan de markt. “Te veel handelen is gevaarlijk voor uw vermogen”, aldus de onderzoekers.
Daarnaast kunt u het beste te veel keuzes vermijden door slechts een aantal aandelen of fondsen in een bepaalde sector te volgen. Kies volgens Jack Bogle, oprichter van de beleggingsfondsengigant Vanguard Group, ook voor de meest eenvoudige oplossing.
Mensen steken meer tijd en moeite in het kopen van een wasmachine die 1000 euro kost dan bij het beleggen van 10.000 euro. Veel particulieren weten niet hoe ze aandelen kunnen selecteren. Het is dus zaak als u zelf u beleggingen doet, om meer financiële kennis op te doen. Als u daar de tijd niet voor heeft, laat dan aan iemand anders over.
In plaats van het bovenstaande te doen, vervallen velen weer in het oude patroon van het jagen op rendement, het overmatig wisselen van aandelen in de portefeuille, onrealistische verwachtingen en te veel zelfverzekerdheid.