Een prominent slachtoffer van de correctie op de internationale aandelenbeurzen is de Ark Innovation ETF van Cathy Wood. Dit fonds belegt in innovatieve snelle groeiers op zulke uiteenlopende terreinen als DNA technologie, Robotica, energy storage en AI.
Kenmerkend voor de meeste namen in dit fonds is dat ze nog lang niet winstgevend zijn. Dat is in haussetijden geen probleem voor de belegger. Integendeel, groot optimisme stuwt de koersen.
Dat optimisme heeft de afgelopen weken een forse knauw gekregen. Beleggers zijn bang voor renteverhogingen en oorlog in Oekraïne. Ze kiezen daarom niet voor de winst van overmorgen, maar voor de harde knaken van vandaag. Ze kiezen voor value. Het resultaat is dat ARKK dit jaar al 27% heeft ingeleverd en over een periode van een jaar ruim 50%.
Beleggers zijn ontevreden, zeker beleggers die laat zijn ingestapt. Cathy Wood lijkt vooralsnog ongebroken. Naar eigen zeggen blijft ze kiezen voor de lange termijn nodig voor innovatie. Wie met haar is, die stapt nu juist in en krijgt de innovatie van morgen bijna gratis. Zo, althans, redeneert zij.
Het komt haar op veel hoongelach uit de sector te staan. Maar heeft ze ongelijk? Trends op de arbeidsmarkt, in de logistiek en financiële sector lijken door Covid op de kop gezet en in een stroomversnelling geraakt?!
Het doet enigszins denken aan de tijden van het uiteenspatten van de Internetbubbel. Van de een op de andere dag hadden beleggers genoeg van alles wat maar naar Internet riekte. De volhouders hebben echter gelijk gekregen. Na de uitschudding van de talloze nepbedrijven bleef een reeks absolute winnaars over met als absolute kampioen Amazon.com.
Beleggers zeggen altijd weer, dat ze instappen voor de lange termijn. Als koersen echter twee of drie dagen drastisch dalen, dan gaan ze lemmingengedrag vertonen. Ze rennen en masse de afgrond in op zoek naar de uitgang. Hier herhaalt de geschiedenis zich steeds weer!
Start met Automatisch Beleggen
Om ESG-beleggen kan niemand meer heen. De cijfers spreken voor zich. De afgelopen twee jaar stroomde er maar liefst $ 340 miljard naar ESG-fondsen.
Levert Private Equity wel waar voor zijn geld? Dat valt niet mee, zeggen onderzoekers van Harvard.
Als kritisch belegger horen we vaak: "beleggen is net gokken". Vraag is of deze stelling klopt. Wij vergelijken beleggen en gokken op 7 punten.
Als er één plaats is waar men denkt te weten wat de nieuwe technologie wordt die de wereld gaat veroveren, dan is het wel in Silicon Valley.