Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Inflatie: Hoera de inflatie stijgt, help de inflatie stijgt !

Het is de ECB en de Fed al jaren een scherpe doorn in het oog; een inflatie die structureel maar niet boven de 2% wil uitkomen. Het is een van de belangrijkste redenen voor het ongekend expansieve monetaire beleid van de centrale banken. Afgelopen donderdag heeft Mario Draghi een beperkte vorm van tapering aangekondigd, maar vertelde er meteen bij dat de ECB het opkoopprogramma van Europese obligaties wellicht nog langer dan september 2018 door laat lopen. De Italiaanse ECB topman lijkt de onderliggende trend van de inflatie en de tienjaarsrente te onderschatten. Hetzelfde geldt voor mevrouw Yellen van de Fed. Zij verhoogde de rente wel een aantal keer, maar de officiële Amerikaanse rentetarieven zijn gezien de groeipercentages van het BNP van gemiddeld 2,5% sinds eind 2011 nog immer aan de lage kant. Bovendien kent de Fed een astronomisch grote balans, die zij in 2018 wel voorzichtig kleiner wil maken.

Bodemsignalen

De centrale bankiers klagen steen en been over het feit, dat de inflatie structureel onder de 2% blijft. Echter, laten we nu eens de onderstaande grafiek van de Amerikaanse inflatie bekijken.

Dan blijkt, dat sinds juli 2015 de inflatie toch steeds naar hogere niveaus gaat. En, nog belangrijker: de ontwikkeling van de laatste 1,5 jaar sluit niveaus van 3, zelfs van 4% in 2018 zeker niet uit. Behalve een steeds krappere arbeidsmarkt zit de olieprijs de afgelopen paar maanden ook weer in de lift. Breekt de Amerikaanse crude oil haar barrière van $53 dan kan de prijs van het “zwarte goud” technisch gezien doorstomen naar $60. En dan zou een inflatie en een lange rente van richting de 4% niet onwaarschijnlijk zijn, met aanzienlijke gevolgen voor Amerikaanse obligaties.

Nederland

Tot zover de Verenigde Staten. Echter,hoe is de Nederlandse situatie? Ook in ons land zien we de effecten van de economische groei en van het steeds groter wordend probleem om vacatures ingevuld te krijgen terug in de inflatiecijfers. Na het dieptepunt van -0,3% in juli 2016 loopt de inflatie gestaag op naar het huidige niveau van 1,5%. Nog steeds niet de gewenste 2% van de ECB, maar ook in Nederland lijkt aan de stijgende inflatie nog geen einde te komen. Bovendien vertoont de grafiek van de Nederlandse 10jaars rente (momenteel 0,5%) duidelijke bodemvorming. Het niveau uit 2015 van 1,1% lijkt een kwestie van tijd. Maar ook de 2% uit 2014 zou gezien de omstandigheden volgend jaar opgezocht kunnen worden.

Marktverwachtingen

Alhoewel deze inflatie en renteniveaus bij de huidige economische situatie passen, rekenen de financiële markten helemaal niet op dergelijke stijgingen. De consensus verwachtingen liggen dicht bij de huidige standen, zowel in Amerika als in Nederland en de rest van Europa. Een behoorlijke inflatie en rentestijging kan dus voor bezorgdheid en zelfs paniek op de obligatiemarkt zorgen in 2018. Wellicht zelfs al in december. Genoeg reden om de looptijd van uw obligatieportefeuille kort te houden.

Michael Broeders
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *