Beleggen in trackers wordt steeds populairder. Dat is een begrijpelijke ontwikkeling, gezien het feit dat met deze producten eenvoudig en tegen lage kosten een beleggingsportefeuille kan worden samengesteld. Maar de ene tracker is de andere niet, en daar dien je je als belegger van bewust te zijn.
Hoe een tracker wérkt, dat weten veel beleggers inmiddels wel. Voor wie het niet weet: een tracker (in de VS ook wel exchange-traded fund of ETF genoemd) is een product waarmee een index gevolgd wordt. Koop je, bijvoorbeeld, een AEX-tracker, dan volgt deze tracker het verloop van de AEX-index. Stijgt de AEX 1%? Dan stijgt de waarde van jouw AEX-tracker ook met 1%. Bij een daling geldt hetzelfde principe.
Mandje aandelen
Maar wat ís een tracker eigenlijk? Laten we een AEX-tracker als voorbeeld nemen. Om de AEX-index te volgen, koopt de instelling die trackers uitgeeft een ‘mandje’ van aandelen die in de AEX-index zijn opgenomen: Philips, Aegon, Koninklijke Olie et cetera. Niet elk aandeel weegt trouwens even zwaar in de index, dus om de AEX zo nauwkeurig mogelijk te volgen, moeten van het ene bedrijf meer aandelen worden gekocht dan van het andere. Zo’n ‘mandje’ aandelen wordt ook wel een Creation Unit genoemd.
Piece of the pie
Om het niet al te technisch te maken (met excuus voor de Jip-en-Janneke-taal): de Creation Unit kun je beschouwen als een taart; de verschillende aandelen zijn de ingrediënten van de ‘taart’. Deze taart vormt in feite de AEX-tracker. Om de tracker verhandelbaar te maken, wordt de taart in 50.000 of 100.000 stukken gesneden (inderdaad: een wanstaltig grote taart). Deze losse stukjes zijn de trackerparticipaties die je, net als aandelen, op de beurs kunt kopen.
Fysieke tracker
Waarom de bovenstaande uitleg? Omdat ik wil laten zien dat een tracker echt kan bestaan uit aandelen. De hierboven genoemde AEX-tracker bestaat daadwerkelijk uit de aandelen die in de AEX-index zijn opgenomen. Dergelijke trackers worden ook wel fysieke trackers of ‘cash based’ trackers genoemd. Je voelt de bui waarschijnlijk al hangen: de ene tracker is de andere niet. Tegenover de fysieke tracker staat namelijk de synthetische tracker (ook wel ‘swap based’ tracker genoemd). Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Toch is het goed om als belegger in grote lijnen te weten wat het verschil is tussen fysieke en synthetische trackers. Om in taarttermen te blijven: weet wat je eet… Wordt vervolgd!
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.
Start met Automatisch Beleggen
Door de hoge inflatie en de voortdurende coronacrisis verwacht 64% van de beleggers dat 2022 een volatiel beursjaar gaat worden.
Onspectaculair is waarschijnlijk het woord dat velen zouden gebruiken om Japanse aandelen te omschrijven. De Japanse aandelenmarkt heeft te lijden onder deflatie en een krimpende bevolking.
2021 wordt waarschijnlijk een slecht jaar voor obligatiehouders, misschien wel het slechtste jaar sinds 1999.
De trukendoos van de centrale banken deed de voorbije 13 jaar wonderen voor bijna alle activaklassen.