Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Trackers voor dummies

Trackers worden steeds populairder ten koste van ‘ouderwetse’ beleggingsfondsen. Er gaat wereldwijd inmiddels zo’n 1000 miljard dollar in om. Maar wat zijn het precies? Vier vragen over beleggen in trackers.

Trackers werden in 2000 in Europa geïntroduceerd. Het nieuwe beleggingsinstrument waaide over uit de VS, waar de ‘Exchange Traded Fund’ (ETF) in 1993 het levenslicht zag. Na een gestage groei is het totale belegd vermogen inmiddels gestegen van 50 miljard dollar tien jaar geleden naar 1000 miljard dollar in 2009.

“De verwachting is dat het geld dat in trackers omgaat, binnen nu en een aantal jaren verdubbelt. Tegelijkertijd neemt het vermogen van beleggingsfondsen af”, vertelt Jochem Baalmann, beleggingsadviseur bij Nyenburg Vermogensbeheer.

Wat zijn trackers?

“Trackers zijn beleggingsproducten die een index volgen. Ze combineren de voordelen van aandelen met die van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een tracker een beleggingsfonds waarin alle aandelen zijn opgenomen van de bijbehorende index. Daardoor is de koers van een tracker nagenoeg gelijk aan de stand van de index.”

Welke soorten trackers zijn er?

“Trackers volgen een index: dat kan de complete AEX-index zijn of een sectorindex van banken, vastgoed, valuta, grondstoffen, goud, China of BRIC-landen. Verder heb je onder meer fysieke en leveraged trackers. Fysieke trackers zijn het makkelijkst, omdat die de index echt op de voet volgen. Leveraged trackers werken met een hefboom en leveren twee keer zo veel winst of verlies op.”

Wat zijn de voordelen?

“Een tracker is veel goedkoper dan een beleggingsfonds. Dat is een ouderwetse manier van beleggen, terwijl de tracker hét beleggingsinstrument van 2010 aan het worden is. Bij beleggingsfondsen van bijvoorbeeld ING, BNP Paribas en Robeco betaal je 1,5 tot 4,5 procent interne kosten. Bij trackers tussen de 0,1 en 0,4 procent. Zo win je zonder veel te doen zo’n 3,5 procent aan rendement.

Je kunt ze gemakkelijk kopen en verkopen. De spreiding beperkt het risico. Als je 80 obligaties in de tracker hebt en één bedrijf gaat failliet, dan heb je nog 79 obligaties over. Trackers betalen net als aandelen dividend uit.”

Waar moet je voor uitkijken?

“Iets wat populair wordt, gaat gepaard met wildgroei. Grof gezegd heb je goede en slechte trackers. Ze bieden veel voordelen boven ‘gewoon’ beleggen, maar je moet wel de juiste index kiezen. Kies je voor een buitenlandse tracker, bijvoorbeeld een Ierse, dan moet je soms dubbele roerende voorheffing betalen over het dividend. Ten slotte moet je niet je ogen dichtdoen en wachten tot het jaaroverzicht komt, maar je portefeuille onderhouden.”

Jochem Baalmann werkt dagelijks met trackers bij de afdeling Indexus vanNyenburgh Vermogensbeheer.

Bron: NUzakelijk.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Trackers voor dummies”

  1. Avatar
    Paul Babeliowsky

    Trackers kunnen het nadeel hebben dat ze moeilijker verhandelbaar zijn dan de onderliggende waarde met een grotere spread als gevolg. Vooral trackers in soft commodities hebben dit euvel terwijl het hele mooie constructies zijn om aktief in grondstoffen te handelen. In ieder geval liever in trackers dan in Turbo’s of Speeders met hun valkuilen. Paul Babeliowsky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *