Winst pakken op KPN?

In mijn column van 17 mei jongstleden stelde ik een tweetal constructies voor op het aandeel KPN. De reden was eigenlijk vrij simpel. Op dat moment noteerde KPN 10,5 euro wat een koers/winstverhouding inhield van 9,3. Naast het feit dat KPN toen een lage waardering had, was en is KPN één van mijn favoriete schrijfaandelen.

Ik stelde twee constructies voor, 1 voor een iets defensievere belegger (aandeel met geschreven call) en 1 voor de offensieve belegger.

Wij tuigden de volgende combinaties op:

Koop aandeel KPN

€ 10,55

Verkoop call KPN dec 2011 strike € 12

€ 0,50 –

Investering

€ 10,05

De tweede combinatie was hetzelfde als hierboven maar dan met een geschreven put erbij.

Koop aandeel KPN

€ 10,55

Verkoop call KPN dec 2011 strike € 12

€ 0,50 –

Verkoop put KPN dec 2011 strike € 10

€ 1,45 –

Investering

€ 8,55

Nu de cijfers bekend zijn (die overigens prima waren), is het de vraag wat te doen met bovenstaande constructies.

Aandeel met geschreven call (winst 13 %)

Op dit moment noteert KPN € 11,80, oftewel een stijging in het aandeel van ruim 12 %. Daarnaast hebben we nog € 0,27 aan dividend ontvangen. Had u alleen het aandeel gekocht, dan heeft u dus € 1,52 verdiend.

Vanwege de sterke stijging van het aandeel begint de geschreven call nu erg te remmen. De call noteert op dit moment € 0,68. Sluiten we de positie dan hebben we verdiend € 1,34 (11,80 + 0,27 – 0,68 – 10,05). Op onze investering van € 10,05 is dat een rendement van ruim 13 % in een half jaar.

In totaal kunnen we in de toekomst nog het dividend verdienen zolang de call tenminste niet vervroegd wordt uitgeoefend (€ 0,80), plus de optiepremie (€ 0,68) en uiteraard de eventuele verdere koersstijging tot 12 euro (€ 0,20). Samen kunnen we dus nog € 1,68 verdienen.

De vraag is dus of we gaan voor de winst van € 1,34 in een half jaar of voor de totale winst van € 3,02 die we in anderhalf jaar tijd maximaal kunnen verdienen. Defensieve beleggers kunnen de combinatie, ondanks de mooie winst, dan ook gerust laten zitten. Ik besluit de constructie echter te sluiten. Enerzijds omdat we in een half jaar tijd al 44 % van ons totale rendement binnen hebben (1,34 / 3,02), anderzijds omdat ik ook onderstaande combinatie sluit en de adviezen voor mijn lezers een beetje overzichtelijk wil houden. Wellicht niet de beste reden, maar ach. Met een winst van 13 % in een half jaar in combinatie met een relatief veilige belegging neemt u mij dat vast niet kwalijk.

Aandeel met geschreven call en put (winst 27 %)

Zoals gezegd besluit ik ook winst te nemen op de strangle KPN. Of beter gezegd, juist op de strangle. Een geschreven put brengt namelijk altijd risico met zich mee, hoe defensief je een aandeel ook mag vinden. Vraag is natuurlijk wat we hebben verdiend.

Zoals al eerder vermeld heeft alleen het aandeel een rendement van € 1,52 behaald, oftewel 14,5 %. De geschreven put noteert op dit moment nog maar € 0,47. Op een koers van 11,80 is dat 4 % en daar moeten we dan nog 14 maanden op wachten. Wat mij betreft erg onverstandig. Als we de totale constructie sluiten dan ontvangen we 11,80 – 0,68 – 0,47 = 10,65. Tevens hebben we dividend ontvangen van € 0,27, zodat onze totale opbrengst € 10,92. Onze investering bedroeg 8,55, waardoor onze winst utkomt op € 2,37. In procenten is dat 27,7 % in 5 maanden.

Aangezien we haast niks meer op de put kunnen verdienen en van winst nemen nog nooit iemand armer is geworden, besluit ik (met een beetje pijn in mijn hart) winst te nemen op KPN en de 27 % winst te verzilveren.

Conclusie

Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u besluiten alleen de put te sluiten en het aandeel met geschreven call als relatief defensieve belegging te laten zitten. Om al mijn columns zuiver te houden besluit ik winst te pakken op beide constructies en de 13 en 27 procent te verzilveren.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V.. Privé heeft hij positie in KPN. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in KPN. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.