Verklein de kans dat je verhit raakt door de beurskoersen met deze ondergewaardeerde strategieën voor beleggen. Allemaal hebben ze een hoog ‘instellen en achteroverleunen-gehalte’, waardoor je met een gerust hart kunt genieten van zon en strand. Op volgorde van minst naar iets meer bewerkelijk benoemt beleggerstrainer Peter Siks een aantal ‘zomerstrategieën’.
– Bestand tegen ieder weertype
– Hoog en droog
– Periodiek beleggen
– 5 x 20
– Koersvast
Bestand tegen ieder weertype-portfolio
Met het ‘all weather portfolio’ zit je iedere storm of hittegolf uit. Het idee van deze strategie is dat je een zo breed mogelijke spreiding in je beleggingen aanlegt met obligaties en aandelen. Het is zo eenvoudig dat het bijna saai is en voor de echte beleggingsliefhebber is het wellicht een tikje kleurloos, maar daartegenover staan lage kosten en een hoge mate van risicoafbouw.
Zo pak je het aan: je neemt je leeftijdsjaren en haalt er tien vanaf. Dat getal investeer je als percentage in een global bond ETF, een mandje van zowel staats- als bedrijfsobligaties. De rest van je investeringsbudget investeer je in een wereldwijde aandelen-ETF. Je hoeft slechts eens per jaar de verhouding tussen aandelen en obligaties weer in balans te brengen, bijvoorbeeld op je verjaardag. En dit doe je de rest van je leven.
Hoog en droog
Beleggen in de absolute top, ook wel bekend als beleggen in aandelen met een wide moat, een soort ‘slotgracht’, om je aandelen te beschermen. Dit zijn aandelen van bedrijven die aan de top van hun sector staan, op plek 1, 2 of 3. Als marktleiders hebben ze pricing power waardoor ze hun marges op peil kunnen houden. Als belegger profiteer je hiervan.
Het is geen ingewikkelde strategie en omdat je alleen in aandelen belegt, ondanks dat je dit uitstekend kan spreiden, is er een relatief hoog risico. Zorg er dus wel voor dat je oog houdt voor wat er buiten jouw slotgracht aan de hand is, zodat je kan inspelen op actuele gebeurtenissen. De transactiekosten hiervoor hoeven niet hoog te zijn.
Periodiek beleggen
Met periodiek beleggen leg je maandelijks een vast bedrag in een wereldwijd aandelenmandje, beter bekend als een exchange traded fund (ETF). Als de beurs hoog staat wordt er weinig gekocht, terwijl er veel gekocht wordt als de beurs laag staat. Gemiddeld over de tijd wordt er dus een realistische prijs betaald voor je aandelen en is je risico zo laag mogelijk. Periodiek beleggen is een eenvoudige en realistische strategie, die met name geschikt is voor mensen die beginnen met beleggen en die een lange beleggingshorizon hebben. Een mogelijk nadeel is de hoge transactiekosten, met name bij kleine maandelijkse bedragen. Gelukkig rekent Saxo met AutoInvest geen kosten voor transacties.
5 x 20
Deze strategie berust op een hoge spreiding over diverse typen beleggingen met daarbij ruimte voor ‘eigen kleur’ bij het invullen van de portefeuille. Deze strategie is geliefd bij beleggers in alle soorten en maten. Het is een lange termijnstrategie die slechts eens per jaar onderhoud behoeft. Er kan uiteraard vaker ‘geswitcht’ worden maar dat zal alleen in het zelfgekozen thema zijn.
Met 5 x 20 ziet je portfolio er zo uit:
20% in large caps wereldwijd
20% in lokale small caps
20% in global commodities
20% in wereldwijde aggregate bonds
20% in thema naar keuze (bijvoorbeeld water, bio tech, green transformation, EV’s )
Belangrijk is te beseffen dat de kans bestaat dat je een ‘verkeerd’ thema kiest met als gevolg een negatieve impact op de totale performance. Naast de jaarlijkse herbalans is het zaak dat je de buitenwereld goed in ogenschouw blijft nemen.
Koersvast
In dit portfolio verzamel je aandelen van bedrijven die je goed kent en begrijpt. Van meesterbelegger Warren Buffett is bijvoorbeeld bekend dat hij alleen belegt in bedrijven die hij begrijpt en zich niet laat leiden door ‘de waan van de dag’. Aan het eind van de 20e eeuw stapte hij dan ook niet in technologieaandelen, zoals veel beleggers dat toen wel deden. Het knappen van de internetzeepbel had daarom ook geen gevolgen voor zijn portefeuille. Van cryptocurrencies wil Buffett ook niets weten, omdat zij geen onderliggende waarde vertegenwoordigen. “Als je mij alle bitcoins in de wereld aanbiedt voor $25, zou ik het niet aannemen”, zei Buffett vorig jaar op aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf Berkshire Hathaway.
Conclusie: laat je als belegger niet te veel leiden door de kudde, maar volg je eigen weg en richt je op bedrijven die je begrijpt.
Peter Siks is beleggerstrainer bij Saxo Academy en co-auteur van het boek ‘Beleggen voor Dummies’