Hierbij de beste belegging aller tijden. Zelfs toen het financieel systeem vorig jaar op apengapen lag en beleggers bakken vol geld kwijt zijn geraakt heeft één iemand miljarden verdiend.
John Paulson, een Amerikaanse hedgefonds-manager in New York City en president van Paulson & Co. heeft in de periode 2007 en begin 2009 20 miljard dollar verdiend door te speculeren op de huizenmarkt en op financiële ondernemingen. Zijn persoonlijke verdiensten bedroegen 4 miljard dollar oftewel meer dan 10 miljoen dollar per dag. Dat is meer dan de inkomsten van J.K. Rowling (schrijfster van Harry Potter) Oprah Winfrey en Tiger Woods (golfer) gezamenlijk.
Paulson voorzag eind 2006 dat er een kredietcrisis aanstaande was en besteedde voor 1 miljard dollar aan het afdekken van risicovolle hypotheken. Toen de huizenmarkt inderdaad ineenstortte schoot de waarde van de verzekering omhoog. Een van zijn fondsen steeg in 2007 met meer dan 500%. In 2008 speculeerde hij op een daling van de koersen van financiële ondernemingen die hem opnieuw enorme winsten opleverden.
Kunnen beleggers leren van zijn succes? Journalist Gregory Zuckerman geeft in zakenblad The Wall Street Journal een achttal tips:
1. Ga niet alleen af op de adviezen van de experts.
Wees kritisch over de producten die banken u proberen te slijten.
2. Pas op voor kuddegedrag
Tegenwoordig beschikken beleggers over dezelfde informatie. Zij lezen dezelfde artikelen en jagen op dezelfde tips. Zij kunnen dus ook op hetzelfde moment naar de uitgang rennen. Bereid dus een exit-strategie voor en zorg ervoor dat u op tijd cash zit om de schade te beperken.
3. Volg de schuldenmarkten
Veel beleggers volgen de bewegingen op de aandelenmarkten maar negeren grotendeels de markt voor schulden. Vroege signalen kunnen in deze markt ontdekt worden. De periode voorafgaand aan de kredietcrisis waren er al problemen te ontwaren op de zogenaamde subprime-hypotheken markt. Deze sloegen uiteindelijk over naar de huizen-en aandelenmarkt en verspreiden zich uiteindelijk over de gehele economie.
De schuldenmarkten kunnen problemen dus veel eerder signaleren dan aandelenmarkten.
4. Bestudeer nieuwe financiële producten
Paulson maakte enorme winsten door het kopen van zogenaamde credit-default swaps, een derivatenbelegging die dient als verzekering tegen schulden. Toen de waarde van de risicovolle hypotheken kelderde steeg de verzekeringswaarde. Veel experts wilden echter hun vingers niet aan branden en lieten deze contracten links liggen. Paulson en zijn team hadden geen kennis van deze producten maar waren wel bereid te leren.
Moraal: bestudeer nieuwe indextrackers. Sommige kunnen erg waardevol zijn.
5. Afdekken loont
Een aantal beleggers waren weliswaar bezorgd over de huizenmarktzeepbel maar deden niets om deze risico’s af te dekken door het kopen van CDS contracten, die destijds spotgoedkoop over de toonbank gingen. Put-opties die onder water (out of the money) staan maar die goedkoop zijn, kunnen veel geld opleveren. Onderschat dus de waarde van vangnetten zoals putopties niet.
6. Ervaring is waardevol
De grootste winnaars in de kredietcrisis waren personen van middelbare leeftijd. Zij hadden in het verleden al krachs meegemaakt terwijl sommige bankiers zo jong waren dat zij nooit tegenslagen hadden gekend. Ga dus op zoek naar historische vergelijkingen.
7. Ga niet van een belegging houden
Bouw geen emotionele band op met aandelen in uw portefeuille. Blijf flexibel en gooi als het nodig is deze eruit. Zelfs de beste belegging is tijdelijk.
8. Geluk helpt
Begin 2006 kwam Paulson tot de conclusie dat de huizenmarkt in problemen verkeerde en wilde ervan gaan profiteren. Sommige experts gaven toen al aan dat onroerend goed overgewaardeerd was maar het moment was te vroeg zodat ze de verliezen niet meer konden dragen. Paulson stapte op het juiste moment in toen de Amerikaanse huizenprijzen begonnen te dalen. Loop niet al te veel risico op één belegging, zelfs als dat zeker lijkt.
Bron: The Wall Street Journal
Gregory Zuckerman heeft een boek (“The Greatest Trade Ever” ) hierover geschreven: U kunt dit bestellen via deze link.
Goh wa een ongelooflijk zwak verhaal.
Op de eerste plaats geen actualiteitswaarde. Dit is al meer dan een jaar bekend. Waarom dan nog eens in de publiciteit.
Door een andere kop, hoe verdien je 20 miljard. Net alsof iedereen dit morgen kan doen, hoe sugestief kun je zijn. Je hebt een startkapitaal nodig van 1 miljard om dit 20 maal groter te maken.
Miljoenen mensen met een eigen bedrijf is dit gelukt maar niet met een startkapitaal van 1 miljard.
Genoeg bedrijven met 50,000 euro zijn later 1 miljoen waard, dezelfde multiplier van 20
Gooi aub dit verhaal in de prullebak met de auteur erbij, echt waste of time. Of op z,n Nederlands zwak zwak zwak.
groet
Paul Hermus
Daar lig ik dan met mijn schrijfselen ernaast, afgeschreven door Paul. De Engelse schrijver Oscar Wilde zei ooit: Wij liggen allen in de goot, maar sommigen van ons bekijken de sterren.
Het was niet de bedoeling de titel letterlijk te nemen. Slechts weinigen (Warren Buffett) lukt het om dit kapitaal bij elkaar te krijgen.
De kop was prikkelend maar de strekking van het verhaal zijn enige nuttige tips om winstgevend te beleggen. In die zin blijft het actueel.
Dapper dat je reageert Satilmis dat siert je.
Ik ben het met je eens dat er goede belegingstips in je verhaal staan, maar dan is het op z,n minst een beetje onhandig omdat op deze wijze te presenteren/prikkelen
het ga je goed
Paul
Wat productkennis betreft: let op de cfd’s en de VS obligatiemarkt, bijvoorbeeld de 10 year note $UST of de bundfuture die sterk kan reageren op de EU obligatiemarkt.
Bij een opwaartse renteuitbraak zit hier gigantiche potentie
Ook etf’s zijn op een aantal markten zoals de volatiliteitsindex Vix te verhandelen; de volgende uitbraak brengt de Vix weer naar 60 tot 90 met daarbij behorende winstpotentie
groeten tradewind