Hoe te beleggen in tijden van crisis en oorlog

In deze tijden van onzekerheid hebben wij als Kritische Belegger een rapport opgesteld waarin wij houvast bieden door concrete tips te geven waarin belegd kan worden. Wij kijken als belegger naar de kansen en bedreigingen in tijden van oorlog en crisis. Welke aandelen zijn kansrijk?  Hebben grondstoffen potentie ? Waarom liever niet cash of obligaties.

Op het moment van schrijven woedt de oorlog in Oekraïne al langer dan een maand. Elke dag dat de oorlog langer duurt, lijkt het erop dat een einde ervan steeds verder in de toekomst opschuift. Wat wil dat zeggen voor de belegger en zijn portfolio? Misschien is les 1 wel een heel oude les en daarmee betweterig. Een verstandige belegger belegt voor de lange termijn en laat zich niet door ‘incidenten’ op de korte termijn uit het lood slaan. De blik moet altijd op de verre toekomst gericht blijven. Dat wil overigens niet zeggen dat de oorlog in Oekraïne slechts een incident is.

Een vuistregel voor beleggers mag zijn, dat zowel in goede als in slechte tijden diversificatie van het beleggingsportfolio van groot belang is. Recent onderzoek van Fidelity laat zien dat veel beleggers die lessen anno 2022 met het oog op de oorlog en mogelijke voedseltekorten zeer ter harte nemen. Het onderzoek laat zien, dat beleggers zich niet alleen wapenen tegen de negatieve effecten van de oorlog, maar ook tegen de snel stijgende inflatie. Beleggers kiezen voor goud en voor commodity’s. Oekraïne zal waarschijnlijk de inflatie, zeker in Europa, alleen maar verder opjagen. De oorlog heeft nu al zijn invloed op de prijs van bijvoorbeeld graan en plantaardige oliën. Oekraïne is leverancier van alles wat met zonnebloemen en graan te maken heeft. De keuze om te beleggen in commodity’s lijkt daarmee een logische. Goud is van oudsher een toevluchtshaven in onzekere tijden.

Wilt u ook inzicht in de kansen en bedreigingen van de huidige markt? Vraag dan het uitgebreide rapport ter waarde van EUR 250 kosteloos hieronder aan.

Aanvraagformulier Rapport: Hoe te beleggen in tijden van crisis en oorlog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.