Het bier wordt duur betaald

De opgetogen stemming bij de heropening van de horeca dit jaar werd snel getemperd. Een avondje borrelen bleek zwaar op de portemonnee te vallen. Na de schrik bij de pomp, volgde de schrik aan de toog. Uit de Bierindex van eToro blijkt dat deze prijsstijging niet uit de lucht komt vallen. Bier bestaat in de huidige situatie namelijk uit een bijzonder ongelukkige combinatie aan ingrediënten waardoor de prijsstijging voor het geliefde drankje een stuk hoger ligt dan de gemiddelde prijsstijging. De bierdrinker wordt daardoor harder geraakt door inflatie dan de chocoladeliefhebber. Een vaasje in de horeca is een reep Tony’s inmiddels in prijs voorbijgestreefd. Er is sprake van drinkflatie.

De kosten voor de grondstoffen, het verpakken en vervoeren van bier zijn in de afgelopen twee jaar met maar liefst 62% gestegen, deze kosteninflatie ligt aanzienlijk hoger dan de stijging van de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) in dezelfde periode. Voor het berekenen van de Bierindex kijkt eToro naar de spotprijzen van de grondstoffen die bierproducenten nodig hebben – van gerst en mout, tot aluminium en benzine. De aanhoudend hoge grondstofprijzen schetsen geen rooskleurig beeld. De verwachting is dat er voor de bierdrinkers nog meer slecht nieuws in het vat zit.

“De gemiddelde kostprijs van de grondstoffen voor de productie van bier zijn in de afgelopen twee jaar met 62% gestegen. De index laat zien dat er grote prijsdruk aan het ontstaan is en dat er nog meer prijsstijgingen in het verschiet liggen. Met het aankomende Oktoberfest en het WK-voetbal is dit een ongelukkige timing voor bierliefhebbers.

Voor de staatskas is de prijsstijging daarentegen een meevaller. De belastingdienst zal flink meer accijns kunnen innen, aangezien BTW en accijns ongeveer een derde van de kostprijs van een pilsje uitmaken. Als Nederland het tot de finale schopt in Qatar, kan van de feestvreugde misschien een deel van de koopkrachtreparatie worden betaald”, aldus eToro marktanalist Jean Paul van Oudheusden.

Grondstof Basis = 100 

(20 augustus 2020)

Geïndexeerde prijs

(19 augustus 2021)

Geïndexeerde prijs

(18 augustus 2022)

Gerst 100 157 204
Aluminium 100 146 137
Benzine 100 179 238
Rijst 100 97 99
Tarwe 100 128 139
Mout 100 128 187
eToro Bierindex 100 134 162

Spotprijzen genomen op de derde donderdag van augustus van elk jaar. Gelijkgewogen over de zes grondstoffen.

De prijs van benzine – die nodig is voor de teelt van de ingrediënten van bier en voor het vervoer van het product – is met 138% het sterkst gestegen, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de beperkte aanvoer van ruwe olie uit Rusland.

Ook de kosten van gerst en mout rijzen de pan uit, met een stijging van respectievelijk 104% en 87% in dezelfde periode. Ook hier wordt dit met name veroorzaakt door de ontwrichting van de markt als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Beide landen nemen samen naar schatting 30% van de wereldexport van gerst voor hun rekening.

Rijst is de enige grondstof in de Bierindex waarvan de prijs in de afgelopen twee jaar is gedaald, met een daling van 1% sinds medio augustus 2020. De stabiele prijs van het gewas – dat wordt gebruikt als hulpstof in combinatie met gerstemout om bier lichter te maken – is te wijten aan de grote voorraden die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd.

De gegevens die zijn gebruikt voor het opstellen van de Bierindex zijn afkomstig van Refinitiv: Aluminum (99.7% LME Cash, US$/MT), Barley (MPLS Terminal prices, US$/Bushel), Gasoline (Regular Unleaded, FOB NYH, US$/Gallon), Malt (2RS Average EU FOB Antwerp Crop, EUR/MT), Rice (Processed, US$/50KG), Wheat (No.2 Soft Red, US$/Bushel).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.