Het gaat niet goed op de aandelenmarkten en dat mag een understatement heten. Er vallen overal slachtoffers en ESGfondsen behoren tot de slachtoffers. Sommige fondsen hebben wel 30% aan waarde ingeboet. Dat staat in schril contrast met het succes van ESGfondsen ten tijde van bijvoorbeeld de pandemie.
De oorzaak van de malheur heet tech. Bijna alle ESGfondsen hebben een overweging in techaandelen. Dat is niet onlogisch. Techbedrijven hebben een geringere CO2 uitstoot, besteden meer aandacht aan diversiteit en zeggen mensenrechten hoog in het vaandel te voeren. En ja, tech is breed aanwezig in de huidige markt en samenleving.
Tech deed het uitstekend de afgelopen jaren en dus deden ESGfondsen het bovengemiddeld goed. Nu is het omgekeerde het geval. Tech zit in het verdomhoekje en dus doen de ESGfondsen het ook een stuk minder.
Zodoende is het enthousiasme bij beleggers ook een stuk minder geworden. Volgens Morningstar bedroeg de instroom in duurzame fondsen het eerste kwartaal van dit jaar $ 97 miljard en dat is 35% minder dan een jaar eerder.
Het goede nieuws is echter, dat de brede markt het nog veel slechter deed met een daling van de instroom met 73%. De doorsnee belegger is gewoon bang voor de stijging van de inflatie en de oorlog in Oekraïne. Die haakt nu af en dat is waarschijnlijk de belegger die de ESGfondsen ook even niet ziet zitten. Ze hebben waarschijnlijk voor deze fondsen gekozen, omdat ze een mooi rendement opleverden en veel minder voor waar deze fondsen voor staan!
Start met Automatisch Beleggen
Waarom besluiten beleggers te verkopen en is dat eigenlijk wel verstandig?
Moeten beleggers hun risicoperceptie bijstellen? Het beleid van centrale banken sinds 2008 heeft de traditionele relatie tussen risico en rendement in de war geschopt.
Soms is het leuk om gelijk te krijgen. We hebben al jaren geroepen dat een hoger rendement gehaald kan worden met beleggingsrobots.
ESG is erg populair in Europa. Steeds meer euro's vloeien die hoek in, ook als het gaat om passieve beleggingsfondsen.