Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ECB zet aan tot beleggen

Sinds de kredietcrisis is het duidelijk dat centrale banken aan het roer staan. De enorme stimulering van de monetaire autoriteiten heeft vooral effect gehad op financiële activa. De rente is in een dalende lijn en aandelen worden gekocht. Deze verstoring van de markten is een duidelijk teken dat kapitalisme niet meer werkt zoals het zou moeten werken.

Eigenlijk is het een optische illusie dat centrale banken aan het roer staan.  Zij reageren op de reële economie. Het beleid van centrale banken moeten niet zo zeer gezien worden als bepalend maar eerder dat ze worden bepaald uit economische overwegingen. De monetaire autoriteit reageert op veranderingen in de economie en past haar beleid daarmee aan. De echte oorzaak van de lage rentes is daarmee de bestaande overcapaciteit in verschillende sectoren van de economie. Die zorgt voor een werkloosheid en dalende prijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) reageert hierop door de rente te verlagen.

Het besluit van afgelopen donderdag om de rente naar nul te verlagen moet in dat kader gezien worden. Als de ECB slaagt in de opzet om de inflatie te verhogen en de waarde van de euro te drukken is dat slecht nieuws voor de gemiddelde Europese huishouden. De maatregelen van de Japanse centrale bank (BoJ) hebben geleid tot meer inflatie maar de werkloosheid is niet afgenomen en de lonen zijn gestegen. De Japanse misère index(werkloosheid tezamen met inflatie) is op het hoogste niveau in 33 jaar!

Het is ook slecht nieuws voor spaarders. De rente gaat weer verder naar beneden en dat zal doorwerken op de spaarrente. Die is al historisch laag. Er wordt zelfs een spaarrente van 0% niet uitgesloten. Op die manier kan sparen zelfs geld kosten.

De ECB zet daarmee aan tot beleggen in aandelen en andere financiële activa. Veel particulieren hebben echter niet de tijd en de kennis om de markten te volgen. Daarom bieden wij per 1 april automatisch beleggen aan. We handelen zowel op de AEX als op de Duitse DAX op systematische basis. Beide systemen hebben een fors rendement behaald.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “ECB zet aan tot beleggen”

 1. Avatar

  ECB verlaagd rente naar 0%.

  Slechtst besluit en de oplosing is mijns inziens redelijk simpel.
  In Nederland zijn er minimaal 100.000 (wel of niet gepensioneerd) mensen/gezinnen met ongeveer 1 miljoen euro op de bank.
  In heel Europa veel meer.
  Dat zijn veel mensen/gezinnen die bijvoorbeeld hun bedrijf(je) hebben verkocht en meestal zelf geen extern pensioen of een klein pensioentje hebben opgebouwd.
  Die mensen hebben een probleem, want hun geld genereerd geen rente.
  Die mensen teren in, dus gaan ze zuinig om met hun geld. Als de rente normaal zou zijn dan levert het miljoen 40 á 50 duizend euro per jaar op.
  Wanneer er 100.000 x 50.000 euro per jaar wordt uitgeven dan is dat 5 miljard en de economie wordt weer aangeslingerd.
  Niet meegerekend de mensen/gezinnen die ook flink wat spaargeld hebben, maar minder dan 1 miljoen.
  Alleen…. als de rente stijgt dan is er één partij die dat als een groot nadeel ziet…. dat zijn de overheden…. die zullen ineens meer rente moeten gaan betalen op hun leningen en is politiek gezien ongewenst, want dat zou wel eens stemmen kunnen gaan kosten bij verkiezingen.
  Dezelfde overheden (zij hebben invloed op de centrale bank) die beslissen of de rente stijgt of zakt

  1. Avatar

   Zeg maar gewoon, het is crisis… Rente naar 0% is daar al een gevolg van. De ECB bepaalt niet de rente, dat doet het huidige klimaat en de ECB neemt gewoon over wat er al is..

   Je hoeft in feite niet heel ver en diep te kijken hoe dat in elkaar steekt, enkel doorhebben dat de ECB volgt in rente..

 2. Avatar

  Werkelijk? Het is meer de mens die denkt dat beleggen uitkomst bied.. Maar dan zul je van een koude kermis thuis komen helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *