Drie belangrijke factoren voor succesvol beleggen

Beleggen kan een uitdagende en spannende manier zijn om je geld te laten groeien. Maar met zoveel opties en factoren om rekening mee te houden, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel bespreken we drie belangrijke factoren die elke belegger in de gaten moet houden om succesvol te zijn op de kapitaalmarkt.

Weging van opkomende markten

De eerste factor die beleggers in de gaten moeten houden, is de weging van opkomende markten. Peter de Coensel, CEO van Degroof Petercam Asset Management (DPAM), legt uit: “De vooruitzichten voor de markten van geïndustrialiseerde landen kunnen verbleken in vergelijking met de kansen die zich voordoen in opkomende markten,” (Fonds Professionell).

Opkomende markten bieden vaak hogere groeicijfers en potentieel hogere rendementen dan ontwikkelde markten. Maar ze brengen ook meer risico’s met zich mee, zoals politieke instabiliteit en valutaschommelingen. Beleggers moeten daarom zorgvuldig afwegen welk deel van hun portefeuille ze willen toewijzen aan opkomende markten.

Valutabewegingen

De tweede factor die beleggers in de gaten moeten houden, zijn valutabewegingen. De Coensel legt uit: “We zien het verval van de hegemonie van de Amerikaanse dollar als belangrijkste wereldwijde reserve- en handelsmunt,” (Fonds Professionell).

Valutaschommelingen kunnen een grote impact hebben op het rendement van beleggingen. Beleggers moeten daarom rekening houden met valutarisico’s bij het samenstellen van hun portefeuille. Dit kan bijvoorbeeld door het afdekken van valutarisico’s of door het spreiden van beleggingen over verschillende valuta’s.

Bedrijfsmodellen voor klimaatverandering

De derde factor die beleggers in de gaten moeten houden, zijn bedrijfsmodellen voor klimaatverandering. De Coensel legt uit: “Groene grondstoffen die met schone en milieuneutrale methoden worden geproduceerd, worden mainstream,” (Fonds Professionell).

Bedrijven die zich aanpassen aan klimaatverandering en duurzame bedrijfsmodellen ontwikkelen, zullen waarschijnlijk beter presteren dan bedrijven die dat niet doen. Beleggers moeten daarom rekening houden met duurzaamheidscriteria bij het selecteren van beleggingen.

Conclusie

Door rekening te houden met deze drie factoren kunnen beleggers beter geïnformeerde beslissingen nemen en succesvoller zijn op de kapitaalmarkt. Zoals De Coensel zegt: “Het is tijd om na te denken over nieuwe paradigma’s voor vermogensallocatie en deze mogelijk te testen,” (Fonds Professionell).

Bron: Fonds Professionell

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.