Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Complottheorieën op financiële markten

Markten zijn irrationeel en dus is het niet vreemd dat ook daar complottheorieën de ronde doen. Een complotdenker van naam is Brcuce Knuteson, een kwantitatieve analist.

Hem is opgevallen dat koersen nabeurs vaak de grootste winst laten zien. Aan het begin van de handelsdag is vaak het omgekeerde patroon zichtbaar is. Het eerste verschijnsel heet overnight drift en het tweede intraday reversal.

Knuteson is ervan overtuigd dat hier kwantitatieve hedgefunds een zeer kwalijke tol spelen. Met behulp van AI maken ze gebruik van het feit dat ‘s-nachts markten gesloten zijn en de liquiditeit dunner. Dan slaan ze hun slag en kopen op grote schaal aandelen, waar ze al een positie in hebben. Als de officiële handel van start gaat, slaan ze aan het verkopen. Aan het einde van de dag wacht een kleine winst.

Volgens Knuteson gebeurt dit elke dag, jaar in jaar uit n slepen hedgefunds zo illegale winsten binnen. Is dit waarschijnlijk? De New York Fed heeft een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat koersen in New York pieken tussen 2.en 3 uur in de ochtend. Dat is ongeveer het tijdstip dat de handel in Europa van start gaat.

Daar komt nog bij, dat de bulk van Amerikaanse bedrijven hun resultaten of meteen nabeurs of voorbeurs bekend maken. Heel veel bedrijven doen het beter dan de verwachtingen en dus stijgen koersen.

Wat toch een beetje voor Bruce Knuteson pleit, is dat hij als quant voor een hedgefund gewerkt heeft. Hij heeft dus in de keuken kunnen kijken. Hij weet daarom dat hedgefunds bepaald geen blanke zieltjes hebben en weinig moraal als het om dollars gaat. Voor 100% het verhaal van Knuteson uitsluiten is daarom misschien toch ook niet verstandig.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *