Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Cleantech terug in de schijnwerpers

Het is een tijd lang stil geweest op het cleantechfront. Afgelopen maanden was het nieuws niet altijd even gunstig. Investeringen in cleantech of renewable energy bleken niet altijd een even gunstig verloop te kennen als gehoopt door de belegger. Her en der werd tandenknarsend het nodige verlies geïncasseerd. De Barclays Capital Renewables Index daalde in 2008 met meer dan 60%, terwijl de DJ Euro Stoxx50 ‘slecht’ 30% omlaag ging. Met de klimaattop in Kopenhagen in aantocht en de klimaattop georganiseerd door de VN is de media aandacht weer volledig terug.

De oogst van één dag

Ondanks de onvermijdelijke tegenvallers is de cleantechsector volop in beweging. Om maar eens een deel van de oogst van een dag (23 september) op te sommen: het Spaanse Iberdrola Renovables heeft van de Amerikaanse overheid $ 251 miljoen ontvangen voor de bouw van drie windmolenparken in dat land. Deze subsidie is onderdeel van een stimuleringsplan ter waarde van $ 1 miljard voor de bevordering van windenergie.

De regering Obama heeft $550 miljoen gereserveerd voor renewable energy projecten. Tot nu toe hebben 25 bedrijven met succes een beroep op dit fonds gedaan. Opnieuw in de VS, het bedrijf Fisker Automotive krijgt een lening van meer dan $ 500 miljoen om een nieuwe generatie hybride auto’s te ontwikkelen.

In Silicon Valley komen initiatieven van de grond om bijvoorbeeld de ordinaire baksteen met bijzondere eigenschappen toe te dichten, zoals het ‘opeten’ van CO2. Ook krijgt het kwaliteiten die het isolerend vermogen verbeteren. Kortom groen bouwen is populair in Silicon Valley. Volgens de Cleantech Group is er alleen dit jaar al $ 350 miljoen geïnvesteerd in 45 projecten om ‘groen’ te bouwen.

Toekomst blijft positief

Wie beweert dat er in de VS niets gebeurt op het vlak van cleantech en/of renewable energy, zit gewoon te slapen. Ook daar is een bruisende sector in opkomst. Laten we duidelijk zijn. Het gegeven dat veel energiebronnen in handen zijn van onbetrouwbare regimes is wel de belangrijkste motivator voor een mooie toekomst van deze sector.

a. Windenergie

Tot vandaag de dag ligt het initiatief toch bij de EU. Daarbij trekken vooral de investeringen in windenergie de aandacht. Europa is de onbetwiste koploper in capaciteit. Aan het einde van 2008 bedroeg in Europa de beschikbare capaciteit 65,946 MW en dat was meer dan 50% van de wereldwijde beschikbare capaciteit voor windenergie. Die bedroeg toen 120,706 MW. Hoewel het tempo van groei (uiteraard) geleidelijk afneemt, blijft de Europese voorsprong voorlopig aanmerkelijk.

De wereldwijde groei in capaciteit zal de komende jaren meer dan 20% bedragen. Voor Europa zakt de groei terug van 19% naar 16%. Het goede nieuws is verder dat windenergie steeds concurrerender wordt als het gaat om de kosten per kWh. Ter geruststelling voor de belegger, steeds meer bedrijven slagen erin een gunstig resultaat te boeken. Dat komt deels door een gezonde bedrijfsvoering en deels door het besef bij veel overheden, dat een financieel steuntje in de rug geen kwaad kan.

b. Zonne-energie

Als het om zonne-energie gaat, is de voorsprong van Europa bijna duizelingwekkend te noemen, maar dat is het dan wel. In 2008 bedroeg de Europese capaciteit, uitgedrukt in megawatt 3,361 tegen 407 in Noord en Zuid Amerika. Het is echter de verwachting dat ultimo 2011 de Americas hun achterstand ten opzichte van Europa nagenoeg gehalveerd hebben. In 2011 zal de capaciteit voor zonne-energie in de VS die van Duitsland overtreffen.

De groeicijfers zijn in dezen veelzeggend. Tot 2011 zal de capaciteit in Duitsland met gemiddeld 11% groeien, voor heel Europa komt de groei uit op 24%, maar aan de overkant van de oceaan komt de groei uit op meer dan 80%.

red.: De Kritische Belegger heeft recent een rapport uitgebracht waar u als belegger fors kunt profiteren van de positieve trend in zonne-energie. Het aandeel heeft nog steeds een enorm opwaarts potentieel. Dit rapport is tegen een kleine vergoeding beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Investeerders in Europa aarzelen, omdat de kans op teleurstellingen groot zijn. De overheid blijft vaak in gebreke als het gaat om accommoderende regelgeving, bijvoorbeeld als het gaat om financiering. Bovendien zijn eindmarkten volatiel, waardoor gemakkelijk overproductie ontstaat. Over dit soort problemen hoort meer duidelijkheid te komen, wil de sector echt interessant worden voor beleggers.

c. biodiesel

Voor de korte termijn ziet de toekomst voor biodiesel er in Europa ongunstig uit. Er gaat vraaguitval optreden. De belangrijkste Europese speler, Duitsland, heeft zijn quota voor biodiesel verlaagd heeft belasting op biodieselproducten verhoogd. Andere landen zijn geneigd het Duitse voorbeeld te volgen. In de markt leeft de vrees, dat de EU zijn biodieselquota voor 2020 gaat halveren. Dat zou een klap zijn voor het Europese segment van de markt voor biobrandstoffen. Alleen als de VS een streep zetten door hun huidig gesubsidieerd exportbeleid, bestaat de kans dat het gevaar van een grote overcapaciteit geweerd zal worden. Voorlopig is het echter voor de Europese biodieselondernemers duimen draaien.

En dan nog…….

Ondanks de nodige problemen en tegenslagen, heeft de EU nog steeds het heft in handen als het om cleantech/renewable energy gaat. Er is echter weinig reden voor zelfgenoegzaamheid. De Amerikaanse denktank het Brookings Institute heeft een scenario uitgewerkt, waarin de VS en China op verschillende terreinen de handen ineen gaan slaan om een aantal serieuze klimaatproblemen met cleantech te gaan bestrijden. Het Brookings Institute ziet als potentiële aandachtsgebieden: de elektrische auto, het opvangen en opslaan van CO2 en nieuwe vormen van zonne-energie. Het wordt goed opletten voor de EU in Kopenhagen. Een combinatie van China en de VS kan de EU buitenspel zetten op een potentieel zeer aantrekkelijke markt.

Dr. C.A.M. Wijtvliet

De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Informatie: corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *