Vanaf vandaag heb ik, Allard Gunnink, de eer en het genoegen om op regelmatige basis columns te mogen schrijven voor De Kritische Belegger. Als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie (‘Co’) hoop ik vanuit een eigen perspectief een aantal facetten van de beleggingswereld kritisch tegen het licht te houden. Als ontwikkelaar en beheerder van een transactieplatform voor beleggers, heeft Co nadrukkelijk geen adviserende maar een uitvoerende rol. Beleggingsadviezen en -tips zult u in mijn columns dan ook niet tegenkomen. Wel hoop ik in te gaan op beursgerelateerde onderwerpen waarvan ik vermoed, dat zij voor beleggers relevant zijn. Vanzelfsprekendheden, die niet zo vanzelfsprekend zijn. Termen die verwarring oproepen (zie hieronder de eerste column). Onterechte aannames. Kortom, stof tot nadenken.
In de afgelopen jaren is er binnen de beurswereld een situatie ontstaan die misschien te vergelijken is met de Babylonische spraakverwarring. Mensen zeggen iets anders, maar bedoelen hetzelfde. Of ze zeggen hetzelfde, maar bedoelen iets anders. De spraakverwarring betreft twee termen die regelmatig door elkaar heen worden gebruikt: handelen en beleggen.
Banken en brokers maken dankbaar gebruik van deze spraakverwarring: zij proberen beleggers te verleiden om handelaren te worden. Handelen en beleggen zijn echter geen synoniemen van elkaar. Natuurlijk zijn er overeenkomsten: in beide gevallen worden transacties gedaan in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen et cetera om daarmee een positief rendement te realiseren. Maar de verschillen dienen niet te worden uitgevlakt.
Handelen
Handelen is een high stake spel. Het doel is om binnen de dag of binnen enkele dagen zo laag mogelijk te kopen en zo hoog mogelijk te verkopen. Het spel kent veel verliezers en weinig winnaars. De enigen die altijd winnen zijn beurzen, banken en brokers die de handel faciliteren. Bij het handelen is het belangrijk om actuele koersen ter beschikking te hebben, intraday te kunnen kopen en verkopen en daarbij te kunnen limiteren. Spreiden over meerdere fondsen is niet aan de orde en gespreid aan- en verkopen is niet spannend genoeg. De handelaar gaat voor de hoofdprijs.
Voor een handelaar zijn de online transactieplatforms van banken en brokers ideaal. Deze platforms bieden de handelaar indrukwekkende schermen met daarop realtime streaming koersen, news flashes, en een assortiment waarin zelfs de meest obscure aandelen, de meest exotische turbo’s en de meest ingewikkelde structured products niet ontbreken. Bovendien is het mogelijk om complexe, geavanceerde (limiet-) orders op te geven, die razendsnel kunnen worden uitgevoerd.
Beleggen
Beleggen is iets anders. Je belegt om over een lange periode, van minimaal enkele weken tot soms wel jaren, je vermogen te laten groeien. Om te beleggen heb je geen realtime streaming koersen nodig en maakt het niet uit of je op dagbasis de hoogste of laagste prijs betaalt. Hoe zou je immers kunnen weten of een aandeel over een uur tien cent lager of juist tien cent hoger staat? Wat wel belangrijk is, is spreiding. Het spreiden over meerdere soorten beleggingen. Het spreiden van aankopen en het spreiden van verkopen. Zo laat je je niet gek maken door de waan van de dag.
Stoppen met handelen
Wie bewust als handelaar de beurs wil bestormen, heeft daar goede mogelijkheden voor. Banken en brokers ontvangen transactielustige traders met open armen. Dat laatste is niet verwonderlijk, want de (vele) transacties leveren banken en brokers heel erg veel geld op. Sinds de opkomst van het internet zijn de transactiekosten weliswaar lager geworden, maar wie frequent handelt, is per saldo nog steeds veel geld kwijt aan provisie. En of dat intensieve handelen resulteert in een goed rendement, waag ik te betwijfelen. In 2007 publiceerde de universiteit van Maastricht in samenwerking met Alex Beleggersbank een onderzoek waaruit bleek dat particuliere online beleggers een belabberd resultaat hadden gerealiseerd in de periode 2000-2006. Maandelijks verloor de gemiddelde belegger 1,76%. De onderzoekers stelden vast: “De matige prestaties van internetbeleggers zijn vooral te wijten aan de hoge transactiekosten als gevolg van overmatig handelen en het beleggen in derivaten”(De prestaties van particuliere beleggers, Bauer, Rob; Cosemans, Mathijs; Eichholtz, Piet; Goldfinger, Michael, april 2007).
Wie wil beleggen, dient zich te realiseren dat hij een belegger is, geen handelaar. En dat banken en brokers misschien niet de passende dienstverlening bieden. Want actuele koersen van de halve wereld, duizenden producten en ingewikkelde orderprocessen zijn voor de belegger overbodig. Maar hij betaalt wel voor de speeltjes van de handelaren op het platform. De vraag is daarom heel eenvoudig: bent u een handelaar of een belegger?
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor CoBeleggen. CoBeleggen is een initiatief van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.
Start met Automatisch Beleggen
Willem en Jan beleggen beiden. Benieuwd wie van hen met nietsdoen een goed rendement maakt ?
Een beurswijsheid luidt dat het nooit verkeerd is om winst te nemen. Maar is dat wel zo?
De oorlog in Oekraïne maakt dat veel beleggers op zoek gaan naar veilige oorden. Latijns Amerika lijkt zo'n veilig oord. Het subcontinent kan ook nog eens profiteren van degevolgen van de oorlog in Eu...
Decennia lang gold het als een tegeltjeswijsheid. Een gebalanceerde beleggingsportefeuille bestaat voor 60% uit aandelen en voor 40% uit staatsobligaties.