Het loont om vol te houden met actieve fondsen

Bijna geen enkel fonds presteert op de lange termijn beter dan de markt – dat is algemeen bekend. Een nieuwe studie toont aan dat zelfs de succesvolle managers soms verzwakken. Het is echter de moeite waard voor beleggers om dergelijke periodes van zwakte te doorstaan. Dat concludeert een aanbieder van indexfondsen.

Zelfs met succesvolle actieve fondsen moeten grote beleggers rekening houden met langere periodes waarin de beheerders achterblijven op de markt. Dat bleek uit een onderzoek van vermogensbeheergigant Vanguard, die vooral zelf indexfondsen verkoopt. Dienovereenkomstig bevond 80 procent van de fondsen in de VS die beter presteren dan hun referentie-index, zich gedurende ten minste vijf jaar in het onderste kwartaal van hun referentiegroep.

De analisten van Vanguard onderzochten fondsen die momenteel beter presteren en al meer dan tien jaar op de markt zijn. Dat leverde 1.173 portefeuilles op, wat overeenkomt met ongeveer 40 procent van de Amerikaanse fondsenmarkt. “Over een decennium kun je van een actieve manager verwachten dat hij over ten minste drie jaar presteert”, zegt Christopher Tidmore, co-auteur van het onderzoek en investeringsstrateeg bij Vanguard, de krant Financial Times.

Geduld loont
Beleggers in het fonds moeten grotere schommelingen verwachten dan algemeen wordt aangenomen. Vaak hebben ze echter niet zoveel geduld. “Er is veel discussie over hoeveel geduld je nodig hebt met de markt. Maar beleggers die geïnteresseerd zijn in actieve investeringen, hebben niet alleen geduld nodig met de strategie, maar ook met de manager”, aldus Tidmore. Omdat verkopen midden in een zwakke fase en het realiseren van verliezen een vergissing kan blijken te zijn.

De underperformance is ook behoorlijk ernstig voordat de managers weer op weg zijn naar succes. De Vanguard-strategen ontdekten dat meer dan de helft van de onderzochte fondsen tijdelijk meer dan 20 procentpunten slechter presteerde dan de benchmark. En het kan de moeite waard zijn om door de zwakke fase te komen.

Omdat het gemiddelde jaarlijkse rendement van de actieve portefeuillebeheerders een procentpunt hoger was dan dat van de vergelijkingsbarometer. “Als je geduld hebt, kan dat een aanzienlijk verschil in rendement opleveren”, besluit Tidmore.

Beste belegger is dit wat u wilt: een uitstekend rendement en beleggen met gemak. Onze beleggingsrobot heeft sinds 2015 een rendement gemaakt van ruim 410% en de markt ruim verslagen.  Dus bij een inleg van 100.000 euro had u nu meer dan 400.000 euro. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.