Een belegging die iedereen verslaat

Dit in het verleden (zie hier, hier en hier) reeds eerder geadviseerde fonds bij deze nogmaals belicht. Carmignac Patrimoine is een zogenaamd mixfonds: het investeert in zowel aandelen als vastrentende waarden.

Daarbij staat in de statuten dat ten minste 50 % van het fondsvermogen geïnvesteerd dient te zijn in vastrentende waarden en/of cash.

Het fonds wordt beheerd door het Franse Vermogensbeheerhuis Carmignac en wel door Edouard Carmignac zelf. Het fonds bestaat sinds 1989 en heeft in de afgelopen 20 jaar niet minder dan 508 % rendement (gecumuleerd) gerealiseerd. Dat komt neer op 9,63 % gemiddeld per jaar. Een rendement waarmee nagenoeg alles op beleggingsgebied van de afgelopen 20 jaar wordt verslagen.

Dit jaar is het rendement tot op heden 11,22 %. Van Morningstar heeft het fonds dan ook een rating ontvangen van 5 sterren. Het fonds heeft 9,3 miljard euro onder beheer.

Sinds de eerste publicatie op De Kritische Belegger op 20 november 2008 is het fonds met 13,7% gestegen.

Interessant voor beleggers is wellicht de actuele asset allocatie: 47,43 % obligaties, 23,27 % cash, 27,48 % aandelen en 1,82 % overig. Dat duidt nog steeds op een redelijk defensieve visie op de aandelenmarkt. Desondanks is er dit jaar toch al weer ruim 11 % gerealiseerd.

Koersontwikkeling (1 jaar ) van het fonds Carmignac Patrimoine en de AEX
Koersontwikkeling (1 jaar ) van het fonds Carmignac Patrimoine en de AEX

Datum advies: 29 juni 2009
Koers: EUR 4656,85
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: FR0010135103

Ondergetekende heeft zelf geen posities in deze belegging. Cliënten wel. De redactie heeft geen positie in dit fonds. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.