Beoordeling Orange Fund

Zoals u inmiddels weet, staan wij kritisch tegenover  beleggingsfondsen. Nog steeds zijn de meeste fondsen ondoorzichtig en zijn de kosten veelal te hoog. Het kan ook niet anders, de fondsmanagers en het researchteam moeten ook worden betaald. De meeste fondsen presteren (veel) slechter dan de index, maar ze weten het vaak goed te verdoezelen. Het is onze taak om de onderste steen boven te halen.

Het is bekend dat de meeste fondsen in 2008 keihard door het ijs zijn gezakt. Kijk naar Fortis OBAM dat vorig jaar in één klap zijn gehele opgebouwde outperformance over 10 jaar verspeelde.

Er zijn echter ook positieve uitzonderingen. Fondsen die regelmatig beter presteren dan de index, maar ook opvallen door een consistent beleid, een sterke focus, lage kosten en een transparante structuur. Zo’n fonds is het Orange Fund van Kempen & Co.

Fondsinformatie
Fonds: Orange Fund
ISIN-code NL0000289627

Type belegging: mandje van circa 25 aandelen van kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen.

Doelstelling: Op lange termijn een structureel hoger beleggingsresultaat behalen dan de benchmark.

Toegevoegde waarde: Voor beleggers die niet individueel willen beleggen in small- en midcaps en willen profiteren van de toegevoegde waarde van het fondsmanagement.

Verhandelbaarheid: Het fonds wordt genoteerd op Euronext Amsterdam en is dagelijks verhandelbaar.

Dividend: Het fonds keert het dividend cash uit, het rendement ligt thans rond 7%.

Rendement
Het Orange Fund is van Kempen & Co, een bank die in september 2006 werd overgenomen door Van Lanschot Bankiers. Het fonds belegt in circa 25 Nederlandse aandelen, voornamelijk uit de midcap en smallcap index. Deze aandelen zijn meestal beursgenoteerd en hebben een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro.

De benchmark van het fonds is de GPR Dutch Small Cap Index. In de maandelijkse nieuwsbrieven gaat het jaarrendement terug tot 2006. Dat is jammer, want in de financiële bijsluiter wordt duidelijk dat het fonds in 2003 en 2005 slechter presteert dan de benchmark, waarbij in 2003 de plank volledig wordt misgeslagen. (20,1% voor het fonds, 49,4% voor de index). Maar eerlijk is eerlijk, over de afgelopen 11 jaar wist het Orange Fund 7 keer de index te verslaan. Dat is toch uiteindelijk wat telt.

De kosten en de omloopsnelheid
Het Orange Fund rapporteert over 2008 een Total Expense Ratio (TER) van 1,7%. Het grote voordeel aan de kostenkant is de ongebruikelijk lage omloopsnelheid. Slechts 25% van de portefeuille is in 2008 gemuteerd. Eerder lag de omloopsnelheid nog lager, namelijk 10%. Het heeft te maken met de relatief lage hoeveelheid posities en het ons inziens consistente beleggingsbeleid.

Die geringe aantal posities kan ook weer een nadeel zijn. Als één aandeel fors daalt, kan dat vrij grote gevolgen hebben voor de koers van het fonds, zonder dat de markt per definitie negatief hoeft te zijn. Zo bestond de portefeuille per 31 december 2008 voor 9,2% uit het aandeel Imtech.

Transparant
Op de website van Kempen is veel informatie te vinden over het fonds en de fondsmanagers. Wij zijn een groot voorstander van deze transparantie, die je maar zelden ziet bij een fondshuis. Zo zijn de factsheets over de afgelopen jaren tot 2002, het prospectus en de halfjaarverslagen gemakkelijk te downloaden en in te zien. Er is zelfs ruimte gemaakt voor een stemverantwoording van de fondsmanagers op de aandeelhoudersvergaderingen van de bedrijven die in de portefeuille zijn opgenomen.

Afweging

Pluspunten
– Lage kosten voor een aandelenfonds
– Hierdoor kans op hoger rendement
– Transparante verslaglegging
– Sterke focus en duidelijk beleggingsbeleid

Minpunten
– Beperkte spreiding in aandelen
– Focus op industriële sector waardoor extra gevoelig voor conjuncturele verschuivingen.

doen2Conclusie: Gezien het trackrecord van het fonds, de relatief lage kosten en de sterke focus op Nederlandse mid- en smallcaps, kan het Orange Fund van toegevoegde waarde zijn op het Europese aandelengedeelte van de portefeuille.

Ondergetekende heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.