De AFM heeft weer eens de noodklok geluid dat de banken nog steeds gecompliceerde en niet transparante producten aan de onwetende consument slijt. Het belang van de bank weegt zwaarder dan het belang van haar klanten. Het lukt de banken maar niet om dat te veranderen. Dat zal ook nooit lukken, zolang de traditionele bankorganisatie niet eens goed wordt opgeschud en ze zich gaan realiseren dat ze uitsluitend bestaansrecht hebben vanwege haar klanten.
Deze week meldde Morningstar dat de fondsenindustrie haar voorsprong op de verzekeringswereld aan het verspelen is omdat de fondsen nog steeds duur en ondoorzichtig zijn terwijl de verzekeringsbedrijven steeds meer met de billen bloot gaan. Er is nu een heuse internetcommunity aan het ontstaan die zich richt tegen de gevestigde banken, haar fondsen en adviseurs.
Met andere woorden, het water borrelt, maar kookt nog lang niet.
Achmea Wereld Aandelenfonds
Recent viel mijn oog op het Achmea Wereld Aandelenfonds. De naam Achmea spreekt niet echt tot de verbeelding als het gaat om een ervaren fondsenhuis. Het kan niet anders dan dat dit fonds alleen gebruikt wordt voor de diverse verzekeringspolissen binnen Centraal Beheer Achmea. Juist om deze reden willen wij dit fonds, dat vrij klein in omvang is, eens onder de loep nemen. Want als klant van een verzekeraar heb je helaas weinig keuze. Je mag hopen dat je de minst slechte hebt uitgekozen. Ook de onwetende klanten van deze verzekeraar worden erin geluisd. Over de kostenstructuur van de gemiddelde verzekeraar hoeven we het niet te hebben, dat is bekend. Maar als je beleggingspolis ook nog eens bestaat uit het Achmea Wereld Aandelenfonds, dan ben je pas echt de pineut. Op de site van Centraal Beheer Achmea kunnen we lezen dat “het fonds de doelstelling heeft om met een goed gespreide portefeuille beter te presteren dan de benchmark, de MSCI World Index”. De verzekeraar noemt het fonds een “aantrekkelijk beleggingsfonds”. We zijn benieuwd of dat zo is.
Fondsinformatie
Fonds: Achmea Wereld Aandelenfonds
ISIN-code: NL0006259996
Type belegging: Evenwichtig over sectoren en landen gespreide aandelenportefeuille, waarbij duidelijke accenten worden aangebracht. De selectie van aandelen vindt plaats op basis van fundamentele factoren.
Doelstelling: Met een goed gespreide portefeuille een beter resultaat behalen dan de benchmark, de MSCI World Index.
Toegevoegde waarde: Hebben wij niet kunnen ontdekken.
Verhandelbaarheid: Het fonds is genoteerd op Euronext Amsterdam en is één keer per dag tegen NAV verhandelbaar. Uit de dagelijkse historische prijzen valt op te maken dat er nauwelijks handel is in het fonds. De laatste prijs dateert van 23 oktober 2009.
Dividend: Er wordt (zeer beperkt) dividend uitgekeerd. In 2009 was dat 0,05.
De kosten
We hebben het prospectus er even op nageslagen. Hieruit blijkt dat het fonds over 2008 slechts 2.000 euro verdiende aan beleggingsinkomsten, maar er in hetzelfde jaar maar liefst 441.000 euro opging aan kosten.
De TER (Total expense ratio) over 2008 kwam uit op 1,05% en in 2009 verwacht men een TER van 1,25%. Hoewel deze kosten laag zijn voor een aandelenfonds, betekent de TER in 2009 een verhoging van liefst 19% ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van het eigen vermogen van het fonds van 1.526.000 euro, bedragen de kosten 8,6%.
Het rendement
Het kan ook niet anders, het Achmea Wereld Aandelenfonds presteert fors onder de benchmark, de MSCI World Index. In de grafiek van de factsheet is het al pijnlijk zichtbaar. Als we de financiële bijsluiter lezen, wordt het nog duidelijker. In de 8 jaren vanaf 2001 t/m 2008 weet het fonds slechts tweemaal de benchmark te verslaan. Per jaar presteert het fonds gemiddeld 1,5% slechter dan de index.
Rating en risico’s
Het fonds is goed gespreid over de sectoren, maar belegt thans voor 50% in Amerika. Het fonds kent een standaarddeviatie (risicomaatstaf) die gemiddeld hoger ligt dan de MSCI World Index.
Transparantie
Op de website www.achmeabeleggingsfondsen.nl is veel informatie zoals de jaarverslagen, maandelijkse opgave, prospectus etc.
Leesbaarheid rapportages/website
De maandelijkse factsheet van het fonds zelf scoort een dikke onvoldoende. Er wordt niets gemeld over het fonds zelf of over de top 10 beleggingen. De sheet voegt op geen enkele wijze iets toe voor de participant in het fonds.
Afweging
Pluspunten
– Geen
Minpunten
– Lager rendement dan de benchmark
– Hoger risico dan de benchmark
Conclusie: Het fonds biedt geen enkele toegevoegde waarde ten opzichte van het beleggen in de MSCI World Index zelf.
Ondergetekende heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital
Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger
Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe productbeoordelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier
Start met Automatisch Beleggen
Een positief gevolg van de pandemie is, dat veel (Amerikaanse) bedrijven een streep hebben gezet door hun inkoopprogramma's van eigen aandelen.
Na JP Morgen luidt nu ook Bank of America de bodembel. Volgens hen hebben beleggers het ergste doorstaan.
De economische gevolgen van de coronavirus pandemie hebben eens te meer aangetoond dat in tijden van crisis karakter bovendrijft. Dit geldt ook voor de aandelenmarkt.
Het is vaak moeilijk voor beleggers om afstand te doen van aandelen. Op basis van deze signalen kunt u zien of uw aandeel moet verkopen.