Beleggen of speculeren

Een belegger is op zoek naar de optimale balans tussen het behalen van een optimaal rendement en het vermijden van (excessief) risico. Doorgaans geldt dat hoe gunstiger het groeipotentieel van een bepaalde belegging, hoe groter de aan deze belegging verbonden risico’s zijn. De verhandelbaarheid van het te beleggen goed (aandelen, vastgoed, edelmetalen of cryptocurrency) is tevens een bepalende factor voor de overwegingen van een belegger.

Het zal inmiddels bekend zijn dat veilig geachte beleggingen op dit moment dusdanig weinig rendement opleveren dat beleggers op zoek zijn naar alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de bankrekening waar u op dit moment zo weinig rente op ontvangt dat deze rente niet meer opweegt tegen de huidige trend van inflatie of de vermogensbelasting die u ieder jaar over deze banktegoeden dient af te dragen.

Desondanks zorgen ontwikkelingen op het wereldtoneel voor een bepaalde mate van onzekerheid. Enkele voorbeeld hiervan zijn de huidige economische spanningen tussen de Verenigde Staten en China en de exponentieel groeiende vastgoedmarkten in diverse grote wereldsteden als Parijs, Amsterdam en Londen.

Sommige beleggers hebben om deze reden hun heil gezocht in alternatieve beleggingen zoals kunst, grondstoffen of bepaalde verzamelobjecten. Deze beleggingen kenmerken zich door hun waarde, welke niet gekoppeld is aan grotere, op een wereldniveau beïnvloedbare markten. Dit maakt deze beleggingen bestendiger en dus aantrekkelijker voor de belegger die het liever veiliger speelt maar die ook een zekere garantie op een minimumrendement wil hebben.

Een relatieve nieuwkomer op het gebied van beleggen zijn cryptocurrency, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Deze virtuele munten, die voortkomen uit zogenoemde distributed ledger technology hebben de afgelopen jaren een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van beleggingen en speculeren.

Cryptocurrency waren oorspronkelijk bedoeld als een alternatief betaalmiddel en als een soort antwoord op waardeschommelingen van de dollar en de euro. Echter, vanwege herhaaldelijke en sterke waardeschommelingen zijn de meeste grote cryptocurrency op dit moment voor de meeste mensen geschikter als (speculatieve) belegging dan als betalingsmiddel. De laagdrempeligheid waarmee cryptomunten gekocht en verkocht kunnen worden en de potentiële sterke waardestijgingen, zorgt ervoor dat ze relatief populair zijn voor korte termijn speculaties en beleggingen (daytraden).

Een ietwat ongebruikelijke manier om rendement te behalen door middel van speculeren is het inzetten van geld in casino spelen waar een bepaalde spelstrategie gebruikt kan worden om de winkans te optimaliseren. De spelstrategieën, zoals omschreven op deze site, houden doorgaans in dat een inschatting moet worden gemaakt van de kaarten die de dealer of de tegenstanders in hun hand hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.