Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bear market zal nog verder gaan

Gemeten vanaf de top sloot maandag zowel de AEX Index als de Amerikaanse S&P 500 Index meer dan 20% lager, waardoor we nu officieel spreken van een bear market. De geschiedenis leert dat de bodem waarschijnlijk nog niet is bereikt. Door een toenemende kans op een recessie is het goed mogelijk dat de aandelenkoersen nóg eens 20% dalen. De gemiddelde bear market van de S&P 500 Index duurde in het verleden gemiddeld zo’n 19 maanden, waarbij de totale beurswaarde 38% inleverde. De huidige bear market startte pas vijf maanden geleden. Bij eToro gaan we uit van een geleidelijk, U-vormig herstel, waarbij we defensief beleggen om de toenemende risico’s goed te beheersen.

Recessie

Maar een recessie is niet onvermijdelijk. De economische groei is tot nu toe veerkrachtig, consumenten beschikken over veel spaargeld en bedrijven boekten tot nu toe grote winsten. De uitverkoop op de aandelenbeurzen is uitsluitend gebaseerd op waarderingen, waardoor de koers/winstverhoudingen zijn gedaald tot 16x, een getal dat lager ligt dan het 10-jaars gemiddelde. Bij historische recessies was er altijd sprake van zwakke winsten, die in dergelijke tijden met meer dan 20% daalden. In 2022 namen de winsten tot nu toe gemiddeld juist toe. Bedrijven zijn echter niet immuun voor de donderwolken die zich samenpakken boven de wereldeconomie. Dit is voor ons het belangrijkste risico.

Herstel

Het is voor beleggers de moeite waard om ook naar de geschiedenis te kijken voor de balans tussen rendement en risico op langere termijn. Tijdens een Amerikaanse bull market (een periode met aandelenkoersen die 20% of meer stijgen) stegen de koersen gemiddeld met bijna 180% in een periode die gemiddeld 60 maanden duurde. Dat is dus 4x zo lang als de gemiddelde bear market. Bull markten ontstaan ook juist door bear markten. Bear markten nemen excessen weg op het gebied van macro-economie en bedrijfswaarderingen. Dit is wat er nu zien gebeuren. De Federal Reserve en de ECB brengen minder liquiditeiten in omloop, ze verhogen de rente om de hardnekkig hoge inflatie terug te dringen en analisten verlagen hun winstverwachtingen, waardoor de waarderingen lager uitvallen.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *