Adviezen analisten zijn waardeloos

Er wordt wel eens beweerd dat analisten de koersen van aandelen omhoog of omlaag praten. Uit een studie blijkt echter dat de koop -en verkoopadviezen nagenoeg geen effect hebben.

De onderzoekers Oya Altinkilic van de Universiteit van Pittsburgh en Robert Hansen van Tulane University hebben 44.000 advieswijzigingen van analisten bestudeerd. De koers van een aandeel ging na een advieswijziging slechts met 0,03% omhoog of omlaag. Dit meldt FT.com.

Eerdere onderzoeken wezen wel op een beweging na een advieswijziging. De koers van een aandeel zou tot 4% veranderen in de richting van het nieuwe advies.

In tegenstelling tot andere studies, die naar een langere tijdsspanne hebben gekeken, hebben zij zich gericht op de aandelenkoersen 20 minuten na de advieswijziging. Dit om het effect van ander nieuws uit te sluiten.

Volgens hen zijn dus de bewegingen niet veroorzaakt door de advieswijziging maar door het meeliften op ander nieuws. Bijna 80% van de advieswijzigingen vonden bijvoorbeeld plaats na bedrijfsnieuws, zoals resultaten. Die hebben geleid dat beleggers aandelen gingen kopen of juist van de hand hebben gedaan.

“De advieswijzingen van de analisten hebben geen toegevoegde waarde”, aldus de studie.

Sommige professionele partijen schieten de analisten te hulp door te stellen dat zij hun werkgever (banken) geholpen hebben. Door de wijziging in het advies trad er meer handel op. De analisten waren er dus alleen om de handel te stimuleren en niet om hun klanten er beter van te laten worden!

Anderen bestreden de conclusies van het rapport. ” Sommige analisten kunnen een aandeel wel degelijk in beweging zetten, maar de meeste adviezen zijn commercieel en hebben weinig toegevoegde waarde”, aldus Jonathan Slone van Crédit Agricole.

Het is ook de vraag of het doel van de aandelen analyses de koers in beweging moet zetten. De rapporten moeten voornamelijk een hulpmiddel zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Het rapport komt op een moment dat banken in de kosten fors snijden waarbij duizenden analisten hun baan kwijt raken.

1 gedachte over “Adviezen analisten zijn waardeloos”

  1. Ik erger me al jaren aan analisten. Zinloze figuren. Ik ben in het begin van mijn aandelen carriere nog geluisterd naar deze sukkels. Ik weet nog goed hoe zo’n zelfbenoemde adviseur bij de abnamro in Hilversum boos op mij werd toen ik na de emissie van CMG destijds stelde dat ik eigenlijk nog te weinig had verdient. Achteraf had ik natuurlijk gelijk. CMG werd destijds op 7 gulden gelanceerd en ik verkocht al bij 9 gulden, op aanraden van deze adviseur, en vervolgens is CMG naar 120 gulden gestegen. Kun je nagaan ik had toen 1500 aandelen. Tja. Particulieren trap er niet in. Trek je eigen plan. Vertrouw op jezelf en ontwikkel een neus voor aandelenmarkten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.