Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen zijn juist minder risicivol dan obligaties

Iedereen leert in de economieboekjes dat aandelen risicovoller zijn. Ze kunnen 40% kunnen tuimelen in enkele maanden terwijl het ruwe pad voor obligaties slechts 5% is.  Maar dit geldt niet voor alle beleggers. Er zijn gevallen waar aandelen juist minder riskant zijn? Uit sommige recente studies blijkt dat het zinvol kan zijn om meer aandelen te bezitten – tot 80% van uw portefeuille – als u het geld niet meer dan 20 jaar nodig hebt. Hoe langer het duurt voordat u het geld nodig hebt , des te minder risicovol worden aandelen. Dat komt omdat aandelen dan meer tijd krijgen om zich te herstellen waardoor de kans toeneemt om met winst uit te stappen.

Wacht niet langer en beleg als een professional met automatische systemen. Wij hebben voor u de beste vijf geselecteerd uit 773 systemen. Vraag de gratis informatie aan. Meer Informatie >

 

De langste tijd van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 om zich te herstellen was na de technologizeepbel in augustus 2000. Het duurde 66 maanden voordat er een nieuwe piek werd bereikt. Als u dus belegt met horizon van meer dan tien jaar, dan neemt de risico in aandelen af.

“Aandelen zijn vooral minder risicovol ten opzichte van andere effecten zoals obligaties als de beleggingshorizon lang is”, aldus Michael Finke, professor financiële planning op Texas Tech University in Lubbock.  In een recent onderzoek heeft hij samen met collega’s uitgezocht van de optimale portefeuille is voor de lange termijn als belegd voor minimaal 20 jaar.  Uit de studie blijkt dat beleggers die niet van risico’s houden circa 60%-70% in aandelen moeten aanhouden.

Persoonlijk

Finke erkent dat de conclusies van de studie wellicht ‘gek’ kunnen zijn en niet als advies dienen te worden opgevat om uw obligaties te dumpen en meer aandelen te kopen. De juiste mix is namelijk afhankelijk van uw privé situatie. De meeste adviseurs raden aan om het belang af te bouwen als de pensioenleeftijd nadert. Als u regelmatig inkomen nodig heeft, kan een optimale portefeuille meer obligaties of andere inkomstengenererende investeringen bevatten. Als uw beleggingshorizon minder dan 10 jaar bedraagt, dan raden sommige adviseurs aan om slechts 30% in aandelen aan te houden.

Emotie

Het is ook van cruciaal belang om te weten hoe u zou reageren als de markt in een korte tijd 30% onderuit gaat. Voor veel mensen is een “optimale” portefeuille niet het hoogste doel maar een goede nachtrust wel. “Mensen maken zich druk om de volatiliteit op korte termijn,” zegt Finke. “Het maakt ze ongelukkig, zelfs als ze het geld niet uitgeven.” Voor deze beleggers is het zinvol om minder aandelen aan te houden”.

Wacht niet langer en beleg als een professional met automatische systemen. Wij hebben voor u de beste vijf geselecteerd uit 773 systemen. Vraag de gratis informatie aan. Meer Informatie >

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *