Aan de beurs gekluisterd

De vakantietijd is weer aangebroken. Met het huidige schommelende weerbeeld op naar zonnigere oorden en op de beurs schijnt de zon ook niet al te vaak de laatste tijd. Maar blijf alert. Misschien is het beleggingstechnisch beter om dit jaar thuis te blijven, want anders zou het wel eens een hele dure vakantie kunnen worden.

Struisvogelpolitiek

Ik spreek dagelijks beleggers die zelf hun beleggingsportefeuille beheren. Maar het blijft opmerkelijk dat veel particuliere beleggers veel aandacht besteden aan hun beleggingen als het goed gaat, maar niet thuis geven wanneer het minder gaat. Dan is de beleggingshobby opeens geen hobby meer. Wij noemen dat struisvogelpolitiek.

Alert

Voor je uiteindelijke rendement is risicomanagement belangrijker dan winstoptimalisatie. Wanneer een markt weerbarstig en onrustig is moet je je in mijn ogen niet laten verleiden mee te gaan. In dit soort tijden kun je beter rustig blijven en je richten op grote strategische beslissingen. Daarnaast kan het nemen van verlies een hele belangrijke, maar ook goede beslissing zijn. Dus niet de ogen sluiten als het even minder gaat, maar juist alert blijven.

Vakantie

Met alle onrust en nieuws van iedere dag is het wellicht beter niet op vakantie te gaan of de portefeuille te liquideren. Maar ja, dan worden er een paar beslissingen genomen die positief zijn voor de markt en ben je net niet belegd. Een oude beurswijsheid zegt “Go away in May, and remember, come back in September”. Deze wijsheid impliceert juist dat de dips in de zomermaanden zijn, en dat het juist handig is om dan op het vinkentouw te zitten om daarvan te profiteren gedurende die hele zomer. De dip zou toch niet precies in september zijn?

Onze strategie

Bij de inrichting en het onderhoud van onze portefeuilles is timing essentieel evenals het juiste instrument. Indexus hanteert de Core Satellite strategie en maakt gebruik van Trackers, aandelen, obligaties, opties en andere afgeleide instrumenten. Onze portefeuilles worden zorgvuldig opgebouwd en professioneel onderhouden. De portefeuilles worden ingericht door een verdeling over verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten en strategieën die passen bij de marktomstandigheid.

Omdat vermogensbeheer een belangrijk en serieus onderdeel is van iemands leven nemen wij altijd ruim de tijd voor onze relaties. Vermogensbeheer is een beleggingsportefeuille beheren op basis van de uitgangspunten en doelstellingen van een specifieke relatie, met dien verstande dat de portefeuille mee moet bewegen met zijn levenscyclus. Bijvoorbeeld van een groeistrategie naar een inkomensstrategie.

Wij zijn continu aan het werk om de portefeuilles te managen. Dit doen wij op een actieve manier. Dit betekent niet dat we steeds aanpassingen doen in de portefeuilles, maar wel dat wij steeds meerdere scenario’s klaar hebben staan om risico af te bouwen of kansen te grijpen. Dat zou u natuurlijk ook moeten doen. Maar ja, wie doet dat nou op vakantie? En eerlijk gezegd… wie doet dat überhaupt?

Onderhoud

Het succes van beleggen staat en valt met twee belangrijke onderdelen, namelijk het gebruik van de juiste instrumenten en het onderhoud. Professionele portefeuilles worden goed gespreid over verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten. Naar gelang de uitgangspunten, doelstellingen en marktomstandigheden dient de strategie te worden aangepast.

Beheerder

Mijn advies, en ik weet het, ik preek ook voor eigen parochie, neem toch een gedegen beheerder in de arm. Immers, de beurs gaat nooit met vakantie en de vermogensbeheerder dus ook niet. Het zou jammer zijn als u geniet van uw vakantie terwijl uw portefeuille onbeheerd wordt achtergelaten. U laat de voordeur van uw huis toch ook niet open staan als u op vakantie gaat? Wij zijn er klaar voor!

Jochem Baalmann
Partner Indexus
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.