2010: Overgangsjaar met volop kansen

In 2010 wordt het mijns inziens belangrijk om weer aan stockpicking te doen en te kiezen voor de meest veelbelovende thema’s en regio’s met de hoogste groei.

Dit betekent dat u samen met Uw vermogensbegeleider op regelmatige basis kritisch naar uw portefeuille moet kijken en de economische werkelijkheid en vooruitzichten in het oog moet houden.

Een bemoedigend economisch herstel is op dit moment het resultaat van de stimuleringsmaatregelen van overheden. Het optimisme is vrij breed gedragen en met name is het gestegen producenten- en consumentenvertrouwen wereldwijd belangrijk. Van de centrale bankiers wordt op dit moment niet verwacht dat de ontluikende groei door renteverhogingen weer gesmoord wordt. Dat is pas op zijn vroegst eind 2010 begin 2011 aan de orde.

De VS en de BRIC landen lopen bij het economische herstel duidelijk voorop en zullen ook ons gebied de weg wijzen. Daarom is het zo belangrijk om in de juiste regio te beleggen.

Natuurlijk zijn nog niet alle onzekerheden uit de markten, dat blijkt elke keer maar weer aan de reacties op tegenvallende gepubliceerde cijfers, zoals het recente banencijfer in de VS. Inflatie is een van de meest in het oog lopende gevaren, maar ik verwacht dat dit niet voor eind 2010 pas een echt probleem gaat vormen. De korte rente zal wel in mijn beleving wel flink oplopen en de lange in mindere mate.

Wat te doen met al deze wetenschap? Het is dit jaar nog belangrijker om zorgvuldige afwegingen te maken met uw vermogensadviseur dan anders.

In het obligatiegedeelte zou ik inflation linked bonds opnemen. Ook is het belangrijk om de corporate bonds te overwegen ten koste van overheidspapier.

Bij aandelen is het naar mijn mening een jaar van stockpicking en thematisch beleggen. Kansrijke sectoren zijn naar mijn mening de in 2009 achtergebleven farmasector, maar ook de energiesector en de technologiesector kunnen outperformen. Thematisch blijft naast vergrijzing ook duurzaamheid en technologische vernieuwing kansrijk. Zakelijk vastgoed zou ik voorlopig vermijden.

Kortom een uitdagende jaar waar u samen met uw vermogensbegeleider kansen en risico’s goed in kaart moet brengen, alvorens positie in te nemen.

Machiel Noordam is zelfstandig vermogensbegeleider (Noordam Vermogensregie.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.