Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zijn aandelen een goede belegging?

De forse verliezen van de afgelopen maanden hebben beleggers afgeschrikt. Het is echter zaak om uw blik niet te veel op de korte termijn te richten. Aandelen zijn voor de langere termijn nog steeds de moeite waard.

Sparen en beleggen zijn voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe ouder u bent des te eerder u geneigd bent om geld weg te halen van de aandelenmarkt en de opgebouwde winsten veilig te stellen.

Een pijnlijke les uit de crisis is dat sommige particulieren op een verkeerd moment zwaar verlies geleden hebben, namelijk net voor hun pensioen.

Een goede vuistregel is om aan de hand van uw leeftijd te bepalen hoeveel u kunt beleggen in risicovollere categorieën. Dit is de zogenaamde “101 regel“.  U trekt 110 van uw leeftijd af. Dus als u 50 jaar bent, dan is het beste om 60% (110-50) in aandelen te beleggen en de overige in kwalitatieve obligaties. Als u 70 jaar bent, dan is een mix van 30%-70% een verstandige keuze.

Ondanks de forse daling blijven aandelen een goede manier om te sparen voor uw pensioen. Aandelen presteren op lange termijn nog altijd beter dan overige categorieën. Volgens onderzoek leveren zij gemiddeld een rendement op van 6%-8%.

Als aandelen nog steeds het meeste rendement opleveren, aangezien zij ook risicovoller zijn, wanneer is dan het moment om in-en uit te stappen.  Als u belegt voor de lange termijn is die vraag niet interessant. Het is zelfs heel kostbaar om uw strategie te baseren op bodems en toppen van de markt.  Bodems en toppen zijn heel moeilijk voorspelbaar. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de grootse koerswinsten slechts in een paar dagen plaatsvinden. Volgens een studie van Professor H. Negat Seybun, verbonden aan de Universiteit van Michigan, is slechts 1,2% van de handelsdagen tussen 1963 en 1993 goed voor 95% van de winsten. Ook blijkt dat beleggers die de eerste zes maanden tussen 1992 en 2001 aan de zijlijn zijn gebleven een scherp lagere rendement (8% per jaar) hebben geboekt dan beleggers die erin bleven (13% per jaar).

Het is dus zaak om door alle crises heen te kijken en uw blik niet teveel op de korte termijn te richten. Wel kunnen beleggers die voor de lange termijn beleggen, jaarlijks hun portefeuille aanpassen aan hun persoonlijke situatie (leeftijd).

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *