De economische data blijven voorlopig teleurstellen. Veel indicatoren liggen op niveaus die de laatste 30 jaar niet meer geraakt zijn. Afgelopen week stegen de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen sterk, terwijl de detailhandelsverkopen fors daalden.
Enige positieve aspect is nog de dalende inflatie door de lagere grondstofprijzen, die het consumentenvertrouwen en de bestedingen voor nog sterkere dalingen behoeden. Daarnaast proberen Amerikaanse warenhuizen de consumenten te lokken met kortingen van rond de 70%. De vooruitzichten van ondernemingen blijven daardoor zwak. De dalende vraag en de hoge kortingen zullen leiden tot winstdalingen.
Op dit moment gaan analisten voor de Amerikaanse ondernemingen die behoren tot de S&P 500 nog uit van een winstdaling van 13% dit jaar gevolgd door een winstgroei van 7% in 2009. Voor Europese aandelen zijn analisten iets voorzichtiger. Theodoor Gilissen meent dat deze winstverwachtingen te hoog zijn en wij gaan voor zowel dit jaar als 2009 uit van een flinke winstdaling.
Het eerste halfjaar van 2009 zal de recessie immers aanhouden en zullen ondernemingen saneren. De huizenprijzen zullen naar verwachting verder dalen, waardoor de waarde van huizen gemiddeld ruim 23% onder het piekniveau van juni 2006 zal liggen. Zolang de huizenmarkt niet herstelt, kan de negatieve economische spiraal niet worden doorbroken. Het vertrouwen van de consument blijft dan onder druk, terwijl financiële instellingen blijven kampen met afboekingen en lagere kredietverlening