Wees niet bang voor aandelen

Beleggers moeten niet nerveus zijn over de koersdalingen, omdat aandelen op de lange termijn een aantrekkelijke belegging met een beheersbaar risico waren en zijn. Dit is de boodschap van het Deutsches Aktieninstitut (DAI) na de jaarlijkse update van de rendementsdriehoek,

De rendementsdriehoek wordt beschouwd als een bewijs voor statistici en beleggers dat een langetermijnrendement op de aandelenmarkt kan worden behaald.

“2018 was geen goed jaar voor aandelen. De Duitse beursindex verloor 18,3 procent. Het is nu van belang dat beleggers hun zenuwen in toom houden ondanks de tegenslag in de aandelenmarkt,” aldus Christine Bortenlänger van DAI.

Bijna negen procent rendement per jaar in 20 jaar

De onderstaande grafiek toont de rendementen die met de Dax in verschillende investeringsperioden konden worden behaald. Weergegeven zijn perioden van één tot 50 jaar. Groen betekent: positief rendement. De rode vlekken op het tableau tonen perioden met verlies. Wit betekent neutraal.

Het rendement voor een aandelenportefeuille van 30 Dax-aandelen met een eenmalige investering en een 20-jarige beleggingshorizon bedroeg historisch gemiddeld 8,9 procent rendement per jaar. In het meest ongunstige geval (1998 tot 2018) lagen de prestaties van koerswinsten en dividenden op 3,8 procent per jaar en met 15,2 procent op de beste (1979 tot 1999).

50 jaar DAX rendement
50 jaar DAX rendement

Duitsers houden niet van aandelen

De aandelenverhouding van Duitsers blijft achter in internationale vergelijking. Ongeveer 84 procent in Duitsland heeft geen aandelen in de portefeuille – deze hebben nog steeds een slechte reputatie. Slechts een op de acht niet-aandeelhouders overweegt aandelen, volgens een recente DAI-peiling .

De DAI heeft vier basisregels opgesteld die in acht genomen dienen te worden: brede spreiding in diverse industrieën, investeringen op lange termijn horizon, regelmatige besparing en het houden van voldoende liquide middelen als de beurskoersen tuimelen.

Eenvoudige regels helpen

Prijsfluctuaties op korte en middellange termijn compenseren, volgens de DAI, elkaar over langere investeringsperioden en leiden uiteindelijk tot aantrekkelijke rendementen. “Met een brede diversificatie, een langetermijnperspectief en continuïteit, kunnen risico’s beheerst worden op de aandelenmarkt”, legde Bortenlänger de voorwaarden voor het beleggingssucces uit.

Degenen die deze eenvoudige regels volgen, moeten niet bang zijn voor aandelen, maar kunnen zonder veel moeite een aanzienlijk fortuin opbouwen.

VIdeo: https://boerse.ard.de/app/multimedia/audios-und-videos/sonstige/hr_25_01_2019_118.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.