Tien zwarte zwanen voor 2014

Aandelen duikelen omdat beleggers tot het inzicht komen dat koersen werden gestuwd slechts door verwachtingen en niet door fundamentele overwegingen. De malaise in Frankrijk neemt grotere proporties aan door het wanbeleid van de regering van Hollande. De huizenprijzen komen verder onder druk en dalen scherp waardoor de consumptie en het vertrouwen van consumenten fors daalt. De Franse CAC-40-index daalt meer dan 40% vanaf de hoogste stand van 2013 aan het einde van het komende jaar. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

De tien voorspellingen zijn geinspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen.

Vorig jaar voorzagen ze dat de goudprijs naar $1200 per ounce zou zakken wat een goede voorspelling was. De andere verwachtingen waaronder dat de Duitse DAX-index met 33% zou zakken, zijn niet uitgekomen.

Hieronder volgen de buitensporige voorspellingen voor volgend jaar waaronder wij enkele zullen behandelen.

1. Een EU-welvaartsbelasting wijst op een terugkeer van de Sovjet-stijl economie

De Europese Commisie legt, aangezet door deflatie en een gebrek aan groei, een welvaartsbelasting op voor spaartegoeden boven de $100.000 euro en gebruikt het argument dat het de ongelijkheid vermindert. Daarnaast wijst de commissie ook op de noodzakelijkheid om een “crisis buffer” aan te leggen.  Het zal een belangrijke stap zijn naar een totalitaire Europese staat. Beleggers kunnen dan het beste tastbare bezittingen kopen en waardepapieren die te sterk zijn gestegen van de hand doen.

2. De groep van anti-EU gezinden wordt het grootste in het Europese parlement

3. De vijf technologiesterren vallen van hun voetstuk

Amerikaanse technologieaandelen zijn nog steeds goedkoop. Zij noteren nog steeds 15% onder de huidige waardering van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500. Een kleine groep aandelen is echter fors overgewaardeerd: zij worden verhandeld met een gigantische premie van 700% boven hun marktwaardering: Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media en Yelp.  Beleggers realiseren dat dit een zeepbel is.

4. De BoJ, de centrale bank van Japan, haalt een streep door de rekening van alle staatsleningen.

Het wereldwijde herstel stokt in 2014 waardoor risicodragende effecten in waarde dalen en beleggers dwingen om weer in de yen te beleggen. De USDJPY zakt onder de 80.

5. Deflatie in VS weer op de agenda

6. Kwantitatieve  verruiming ook in hypotheken

De Fed zal ook hypotheken opkopen waardoor QE3 omgezet wordt in een opkoopprogramma voor hypotheekleningen en het bedrag stijgt naar 100 miljard dollar per maand.

7. Olie zakt naar 80 dollar per vat omdat producenten niet reageren op het aanbod van non-conventionele methoden van energiewinning. Als eenmaal de productie beperkt wordt zal de olieprijs sterk herstellen en de sector tot de conclusie komen dat hoge prijzen geen uitgemaakte zaak zijn.

8. Duitsland in recessie

De aanhoudende bovengemiddelde prestatie van de Duitse economie komt volgend jaar tot een einde.De concurrentiekracht neemt af door de stijgende reële lonen en door de eisen van coalitiepartner SPD.

9. CAC 40 zakt 40% door Franse malaise

10. ‘Fragiele Vijf ‘ daalt 25% ten opzichte van de Amerikaanse dollar

De verwachte afbouw van de Amerikaanse kwantitatieve verruiming zal leiden tot hogere marginale kosten door de stijgende rente. Dit zal leiden tot toenemende tekorten op de lopende rekening. Hierdoor zal de risicobereidheid van beleggers wereldwijd afnemen. Het kan uiteindelijk leiden tot een lagere waardering vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze vijf landen zijn: Brazilie, India, Zuid-Afrika,Indonesie en Turkije.

Lees hier de volledige pdf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.