In de tweede helft van 2011 zit de Fed in de ’hot seat’, omdat zij wordt gezien als de veroorzaker van het huizen debacle in de VS dat resulteerde in de bail‐out van banken en de staatsschuldcatastrofe. Ondertussen zitten de ’too big to fail’ banken ook weer diep in de problemen. Het congres zal de Fed tegenhouden haar balans verder uit te breiden en haar mandaat van dubbel dienstverband/inflatie trachten te ondermijnen.
Die verwachting spreekt Saxo Bank maandag uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen. De Deense bank richt zich daarin onder meer op valuta, overnames en grondstoffenprijzen.
De tien voorspellingen zijn geinspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen. Vorig jaar kwamen drie van de tien voorspellingen uit. Deze ‘Black Swan’ oefening maakt deel uit van de Financial Outlook 2011 van Saxo Bank, welke in januari 2011 wordt gepubliceerd. De Outlook concentreert zich op potentiële scenario’s die een significante impact op de markten kunnen hebben.
Hieronder volgen de andere buitensporige voorspellingen.
2. Apple koopt Facebook
Steve Jobs van Apple legt in interviews uit dat Apple en Facebook partnership mogelijkheden hebben besproken, maar dat de onderhandelingen uiteindelijk niet tot resultaat hebben geleid. Volgens Jobs stelde Facebook ’bezwaarlijke voorwaarden waar Apple niet mee kon instemmen’. Dit gegeven zou Jobs kunnen bewegen tot de overname van Facebook.
3. De US Dollar Index overschrijdt de 100
In het grootste gedeelte van de wereld lijkt het economische groeitraject voor een periode in 2011 gezond. Dan ontstaan er problemen in China. Aangezien de Chinese industriële basis langzaam groeit, zal dit het wereldwijde risk sentiment in een neerwaartse spiraal doen komen. De worstelende Japanse economie en de problemen in de Eurozone maken de dollar aantrekkelijker. De verdere ontwikkeling van deze positie’s duwt the USD index laat in het derde kwartaal van 2011 met 25% omhoog, over de 100.
4. 30‐jaar schatkist rendement van de VS naar 3%
Het dollar devaluatiebeleid, dat zijn oorsprong vindt in de valuta oorlog van 2010, forceert opkomende markten om meer reserve dollars te gebruiken voor hun schatkisten. De kwantitatieve versoepeling van de Fed faalt, behalve voor de balansproblemen van Amerikaanse banken. De ECB, de EU en het IMF slagen er niet in om de problemen van de PIIGS landen op te lossen wat onrustige beleggers naar de veilige haven van Uncle Sam drijft. De ‘Feel Good factor’ verdwijnt in 2011 en het 30‐jaar schatkist rendement daalt naar 3%.
5. Aussie‐Sterling maakt duik van 25%
Het Verenigd Koninkrijk keert terug naar haar traditionele waarden; er wordt harder gewerkt, meer gespaard en al snel zal een verrassend sterke expansie in 2011 volgen. Australië daarentegen heeft het moeilijk met een verzwakkende economie aangezien China steeds harder op de rem trapt om verdere inflatie te beperken. In combinatie met de Australische vastgoedmarkt lijkt het op een aanstaande Bubble burst, dat een daling van 25% in AUDGBP tot gevolg zal hebben.
6. Ruwe olie ‘gutst’ maar corrigeert met een derde
Ruwe olie, dat gedreven wordt door fundamentele macroverwachtingen van beleggers loopt hard van stapel en stijgt tot over de 100 USD per vat in het begin van 2011. Dit wordt vooral veroorzaakt door een golf van euforie over het idee dat de economie van de VS is bevrijd van handboeien. Uiteindelijk ondergaat ruwe olie later in het jaar een hevige correctie van een derde.
7. Aardgas stijgt met 50%
Gas gaat met een surplusvoorraad 2011 in, omdat de wereldwijde daling er al twee jaar voor zorgt dat de voorraad de vraag overschrijdt. Voor het tweede jaar op een rij is het resultaat een double‐digit verlies. De combinatie van de toegenomen industriële vraag, de historische lage prijs van aardgas in vergelijking tot ruwe olie en kolen, de afvlakking van de foward curve en actie op voorstellen om meer aardgasreserves uit de VS te exporteren maken passief investeren in gas winstgevender. Bovendien heeft een koude periode een snelle vermindering van de voorraad tot gevolg, wat in 2011 zal leiden tot een eenmalige stijging van 50% in 25 jaar.
8. Goud schiet omhoog tot USD 1800 door escalerende valuta oorlog
De valuta oorlog keert extra hard terug in 2011, gedreven door een verbetering van de Amerikaanse economie. Het Amerikaanse handelstekort neemt toe en de druk op China wordt opgevoerd. Beleggers zoeken toevlucht bij metalen en goud schiet omhoog tot USD 1800 per ons.
9. S&P 500 bereikt hoogste punt ooit
De Fed gaat in 2011 door met het pompen van liquiditeit in het systeem. Beleggers beseffen dat de enige waardige strategie het kopen van dips is. De tactiek blijkt echt te werken voor de Fed, ook al is het een kaartenhuis. Amerikaanse consumenten beginnen weer geld uit te geven aangezien het beter gaat met hun aandelenportefeuille. Het Amerikaanse bedrijfsleven gaat niet mee in de euforie die er van uit gaat dat een gezonde aandelenkoers een goede indicatie is van een gezonde markt. Zij zet het proces van het aflossen van schulden, dat zal leiden tot een degelijk herstel, door. De US benchmark index laat het hoogtepunt van 2007 achterwege en is onderweg naar 1600T.
10. RTS index van Rusland bereikt 2500
De volgende wereldwijde economische Bubble begint vroeg in het jaar te groeien, waardoor de prijs van ruwe olie weer stijgt tot boven USD 100 per vat. De gemiddelde Amerikaanse belegger wil niets anders doen met zijn geld dan het kopen van dips op de Amerikaanse aandelenbeurs. Beleggers op de Russische aandelenbeurs realiseren een waarde in hun index op een 1‐year forward P/E van 8.6 en een price‐to‐book ratio van 1.26. De RTS verdubbelt bijna tot 2500 in 2011