Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tien zwarte zwanen voor 2017

De Chinese economische groei overtreft de verwachtingen en de Britten blijven toch in de Europese Unie. De Mexicaanse peso stijgt fors en de Italiaanse banken zijn de beste belegging. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

De bank komt wederom met een tiental verwachtingen die extreem zijn. In het huidige jaar overtrof de werkelijkheid alle verwachtignen met onder andere de Brexit en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. De voorspellingen voor 2017 staan in het teken van:  “wanhopige tijden vragen om wanhopige acties”. Het volgende jaar kan wel eens keerpunt worden van het beleid van centrale banken en overheidsbezuinigingen die sinds 2009 aan de gang zijn.

“Het is belangrijk dat beleggers bewust zijn van de mogelijkheden waarmee geen rekening wordt gehouden zodat zij evenwichtigere beslissingen kunnen nemen”, aldus Steen Jakobsen, hoofd econoom bij Saxo Bank.

De tien voorspellingen zijn geïnspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen. Normaal komen zelden van deze verwachtingen uit maar soms schieten ze in de roos.

Hieronder volgen de buitensporige voorspellingen voor volgend jaar waaronder wij enkele zullen behandelen.

De Chinese groei trekt aan tot 8%

China opent de kapitaalmarkten om een overgang te zetten naar een consumpitegeleide groei. Daardoor versnelt de groei in 2017 voornamelijk door de dienstensector. De beurs reageert hier positief op en de  Shanghai Composite verdubbelt in waarde en stijgt boven de 5.000 punten.

De Mexicaanse peso stijgt fors

De markt heeft de bedoelingen en het vermogen van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump om de handel met Mexico te beperken overschat. Hierdoor neemt de peso fors in waarde toe.

Italiaanse banken zijn de beste belegging

De Duitse banken zijn gevangen in een viceuze cirkel van negatieve rente en kunnen de kapitaalmarkten niet op. Een redding van een Duitse bank betekent onvermijdelijk ook een EU-redding. Dit komt op een moment dat de Italiaanse banken opgezadeld zitten met slechte leningen en een stagnerende economie. De nieuwe bankenregeleing stelt hun in staat om de kaptaal aan te vullen mede door de instelling van een Europse bank voor slechte lenignen. Hierdoor stijgen Iialiaanse bankaandelen met meer dan 100%.

Andere voorspellingen:

High-yield default rate exceeds 25%
Doctor copper catches a cold
Huge gains for Bitcoin as cryptocurrencies rise
US healthcare reform triggers sector panic
EU stimulates growth through mutual euro bonds

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *